Храната не е нещо, което просто да сложите в чинията си. Тя напълно може да прекрои медицинската ви съдба – към по-добро или по-лошо.
Ето кои са най-добрите пролетни храни за изтощения ни от зимата организъм и за най- бързо влизане във форма за лятото:
Добри за: настроението Орехите са пълни с триптофан - аминокиселина, от която тялото ви се нуждае, за да създава серотонин, който е природен регулатор на човешкото настроение. Според учените орехите се усвояват бавно от организма, което помага да контролирате стреса.
Добри за: настроението Тези природни "копия" са един от най-добрите зеленчукови източници на фолиева киселина. Тя е важна за синтеза на невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин. Всички те са от решаващо значение за нашето настроение.
Добър за: отслабване Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, който му придава неговия остър мирис. Точно то може да ни предпази от преяждане, като стимулира чувство на ситост в мозъка ни. Пресният чесън има по-мек, по-сладък вкус, отколкото този на скилидки.
Добри за: отслабване
Фасулът е един от най-добрите ви залози, ако се опитвате да свалите килограми, според експертите. Тялото ви трябва да работи усилено, за да го преработи, така че в този процес се изразходва много енергия. Освен това протеинът в бобовите растения активира съобщение за мозъка, което казва: "Аз съм сит и доволен".
Добър за: енергия Тези вкусни тъмнозелени листа са чудесен източник на желязо (особено ако не ядете месо), което е основен компонент на червените кръвни клетки, които подхранват нашите мускули с кислород за енергия. Изследователи в Швеция наскоро идентифицираха друг начин, по който тези зеленчуци ни зареждат с енергия: съединения, открити в спанака, повишават ефективността на нашите митохондрии - фабриките за производство на електроенергия в рамките на нашите клетки.
Артишок
Добър за: енергия Ако дори и едно изкачване на стълбите е сериозно препятствие пред вас, тогава опитайте да включите този зеленчук в менюто си. Той е зареден с магнезий - минерал от жизненоважно значение за повече от 300 биохимични процеси по генериране на енергия в тялото. Ако не получавате достатъчно магнезий, мускулите ви трябва да работят по-усилено, за да реагират, а по този начин се уморявате по-бързо. 68% от нас не получават достатъчно от този минерал. За жени нормата е 320 мг на ден. Един средно голям артишок осигурява 77 мг магнезий (и само 60 калории).
Други топ източници на магнезий включват ядки, бобови растения и пълнозърнести храни.
Добра за: кожата
Има начин да предотвратите появата на бръчки с помощта на съдържанието на чинията ви. Сьомгата е богата на вид мастна киселина, наречена ейкозапентаенова киселина (EPA) - тип омега-3, който по естествен начин помага да се блокира освобождаването на ензими, които намаляват количеството колаген в кожата, което пък води бръчки и увисване
Добри за: кожата Те са заредени с антиоксиданти, които помагат на кожата да се регенерира и да възстанови щетите, причинени от външни фактори като замърсяване и ултравиолетови лъчи. Плюс това ягодите са богати на витамин С – той се свързва с по-малко бръчки и по-ниска сухота на кожата, според експертите. Опитайте ги и като приготвена в домашни условия маска – прякото приложение на антиоксидантите в ягодите води до ефикасен естествен ексфолиант, а алфа-хидрокси киселината, която съдържат, ще даде страхотни резултати.
Добри за: паметта Жълтъците се изобилстващи на холин, а вашето тяло се нуждае от него, за да достави на мозъка химикал, наречен ацетилхолин, който е от решаващо значение за съхраняване на спомените. Препоръчителната дневна доза холин е 425 мг. В едно голямо яйце има 147 мг. Други добри източници са ядките и червеното месо.
Добри за: паметта Ако ги хапвате редовно, ще пожънете големи ползи за мозъка. Изследванията показват, че възрастните, които консумират повече боровинки, показват значителни подобрения на тестовете за памет и учене, в сравнение с тези, които не хапват от малките плодове. Тайната съставка? Тип антиоксиданти, наречени антоцианини. Те увеличават честотата на сигнали между мозъчните клетки и подобряват тяхната устойчивост, което се отразява на ученето и паметта.