10 традиционни коледни вечери от цял свят

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
10 традиционни коледни вечери от цял свят
8766
Източник: БГНЕС
Снимков материал: pixabay.com
10 традиционни коледни вечери от цял свят

В Полша, Украйна и Литва традиционно на трапезата за Бъдни вечер се сервират 12 постни ястия. В България ястията също са постни, но броят им трябва да бъде нечетен от седем нагоре.

Ястията трябва да са постни, защото последният ден от коледния пост е Бъдни вечер, а на Коледа вече е позволено да се яде месо. Типично за славяните е да почетат подобаващо паметта на починали роднини като им отредят място на трапезата и им поднесат от блюдата. В Чехия, например, основна част от менюто за Коледа е пърженият шаран с картофена салата. Перу - На Бъдни вечер, Noche Buena на испански, цялото семейство се събира на вечеря.

Традиционно се приготвя сочна пуйка, пълнена с говеждо и фъстъци, украсена със свежи парчета ананас и череши. Гарнитура на пуйката са печените картофи и ябълковият сос. За десерт християните в Перу хапват марципан, ядки и панетоне- традиционен коледен кекс, заедно с чаша гъст горещ шоколад. В полунощ се вдига тост и се поздравяват по случай големия празник. Един от членовете на семейството поставя малкия Иисус на сцената за Рождество Христово, а след това всички пеят коледни песни. Във Финландия коледната трапеза е много богата. Традиционно ястие е голяма коледна шунка, която се яде с горчица или хляб заедно с другите ястия. Сервира се риба (бяла риба или сьомга), гювеч с дроб и стафиди, картофи и моркови. На вечеря традиционно се пие алкохолно или безалкохолно греяно вино. В английската част на Канада традиционната коледна вечеря подобна на нейния колониален прародител- Англия, както и на съседите от САЩ. Сервира се сочна пълнена печена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, зеленчуци и за десерт- коледен пудинг. Често се пийва яйчен пунш. Правят се маслени сладкиши, различни тори и сладки. На Бъдни вечер в Дания традицията повелява да се яде свинско, патица или гъска. Поднасят се и картофи, червено зеле и много сосове. Десертът е оризов пудинг, в който понякога се скрива бадемова ядка. Щастливецът, който намери бадема, получава специален "бадемов" подарък. Традиционните напитки са гльог (червено вино с подкравки) и коледните бири, които обикновено са с висок процент на алкохола. Типична холандска традиция е "гурме". Това събитие продължава през цялата вечер. Хората сядат на малки групи на масата и с мънички тигани приготвят сами вечерята си на малки порции. Домакинът приготвя ситно нарязани зеленчуци и различни видове месо, риба и скариди. Добавят се различни салати, плодове и сосове. Произходът на тази традиция най-вероятно се крие в Индонезия, която е бивша холандска колония. Другата традиция за Коледа е подобна на тези в Западна Европа- печено говеждо, патица, заек, фазан или шунка, сервирани с различни зеленчуци, картофи и салати. Във Франция и някои френско-говорящи страни традицията повелява дълги празненства, които продължават и след полунощ. Обикновено се сервира гъши или патешки дроб, стриди, пушена сьомга, омари, печена патица, гъска или пуйка с кестени и плънка. Десертът е коледна торта с много крем, шоколад и ядки във формата на дънер. Традиционно се пие шампанско.

В Прованс се сервират 13 десерта. Коледата в Нова Зеландия, бивша английска колония, много прилича на тази в Обединеното кралство. Приготвя се печена пуйка, зеленчуци, плънка и боровинков сос. Често се поднася шунка или агнешко. Важно изключение от английската и ирландската традиция е липсата на гъска на трапезата. Това се дължи на факта, че в Нова Зеландия не се отглеждат гъски, а правителството не позволява внасянето на месни продукти от чужбина. Десертът е пай с месо или пудинг и маслени сладкиши. Тъй като по Коледа в островната държава се пада през лятото, хората много често си правят барбекю, хапват сезонни плодове. Коледната вечеря във Великобритания и много англо-говорящи държави започва в късния следобед.

В Обединеното кралство и Ирландия се приготвя печена пуйка, гъска или патица, понякога с шунка, печени картофи, варени или задушени зеленчуци, боровинков сос и коледен пудинг. В Англия през Средновековието основното ястие било паун или глиган. Пуйката става традиционна през 18 век, когато е донесена в Англия от френските йезуити. Много от коледните обичаи са възприети от Великобритания, срещат се обичаи и от други европейски държави. Традиционните английски ястие се срещат и тук: боровинков сос, пуйка, царевица, зелен боб. За десерт се прави тиквен пай, марципан, захарни бисквити, панетоне, плодов кейк, ябълков пай, морковена торта, пай с месо. Често вместо пуйка се сервира шунка или печено говеждо. В Хаваи приготвят пуйка териаки с джинджифил, лук шалот и кафява захар. Във Вирджиния има стриди и пай с шунка, а в Средния Запад има ястия от скандинавката кухня. В Югозапада, особено в Ню Мексико, супа или задушено говеждо, тамале- мексиканска царевична питка, увита в задушени царевични листа.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft