В Полша, Украйна и Литва традиционно на трапезата за Бъдни вечер се сервират 12 постни ястия. В България ястията също са постни, но броят им трябва да бъде нечетен от седем нагоре.
Традиционно се приготвя сочна пуйка, пълнена с говеждо и фъстъци, украсена със свежи парчета ананас и череши. Гарнитура на пуйката са печените картофи и ябълковият сос. За десерт християните в Перу хапват марципан, ядки и панетоне- традиционен коледен кекс, заедно с чаша гъст горещ шоколад. В полунощ се вдига тост и се поздравяват по случай големия празник. Един от членовете на семейството поставя малкия Иисус на сцената за Рождество Христово, а след това всички пеят коледни песни. Във Финландия коледната трапеза е много богата. Традиционно ястие е голяма коледна шунка, която се яде с горчица или хляб заедно с другите ястия. Сервира се риба (бяла риба или сьомга), гювеч с дроб и стафиди, картофи и моркови. На вечеря традиционно се пие алкохолно или безалкохолно греяно вино. В английската част на Канада традиционната коледна вечеря подобна на нейния колониален прародител- Англия, както и на съседите от САЩ. Сервира се сочна пълнена печена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, зеленчуци и за десерт- коледен пудинг. Често се пийва яйчен пунш. Правят се маслени сладкиши, различни тори и сладки. На Бъдни вечер в Дания традицията повелява да се яде свинско, патица или гъска. Поднасят се и картофи, червено зеле и много сосове. Десертът е оризов пудинг, в който понякога се скрива бадемова ядка. Щастливецът, който намери бадема, получава специален "бадемов" подарък. Традиционните напитки са гльог (червено вино с подкравки) и коледните бири, които обикновено са с висок процент на алкохола. Типична холандска традиция е "гурме". Това събитие продължава през цялата вечер. Хората сядат на малки групи на масата и с мънички тигани приготвят сами вечерята си на малки порции. Домакинът приготвя ситно нарязани зеленчуци и различни видове месо, риба и скариди. Добавят се различни салати, плодове и сосове. Произходът на тази традиция най-вероятно се крие в Индонезия, която е бивша холандска колония. Другата традиция за Коледа е подобна на тези в Западна Европа- печено говеждо, патица, заек, фазан или шунка, сервирани с различни зеленчуци, картофи и салати. Във Франция и някои френско-говорящи страни традицията повелява дълги празненства, които продължават и след полунощ. Обикновено се сервира гъши или патешки дроб, стриди, пушена сьомга, омари, печена патица, гъска или пуйка с кестени и плънка. Десертът е коледна торта с много крем, шоколад и ядки във формата на дънер. Традиционно се пие шампанско.
В Прованс се сервират 13 десерта. Коледата в Нова Зеландия, бивша английска колония, много прилича на тази в Обединеното кралство. Приготвя се печена пуйка, зеленчуци, плънка и боровинков сос. Често се поднася шунка или агнешко. Важно изключение от английската и ирландската традиция е липсата на гъска на трапезата. Това се дължи на факта, че в Нова Зеландия не се отглеждат гъски, а правителството не позволява внасянето на месни продукти от чужбина. Десертът е пай с месо или пудинг и маслени сладкиши. Тъй като по Коледа в островната държава се пада през лятото, хората много често си правят барбекю, хапват сезонни плодове. Коледната вечеря във Великобритания и много англо-говорящи държави започва в късния следобед.
В Обединеното кралство и Ирландия се приготвя печена пуйка, гъска или патица, понякога с шунка, печени картофи, варени или задушени зеленчуци, боровинков сос и коледен пудинг. В Англия през Средновековието основното ястие било паун или глиган. Пуйката става традиционна през 18 век, когато е донесена в Англия от френските йезуити. Много от коледните обичаи са възприети от Великобритания, срещат се обичаи и от други европейски държави. Традиционните английски ястие се срещат и тук: боровинков сос, пуйка, царевица, зелен боб. За десерт се прави тиквен пай, марципан, захарни бисквити, панетоне, плодов кейк, ябълков пай, морковена торта, пай с месо. Често вместо пуйка се сервира шунка или печено говеждо. В Хаваи приготвят пуйка териаки с джинджифил, лук шалот и кафява захар. Във Вирджиния има стриди и пай с шунка, а в Средния Запад има ястия от скандинавката кухня. В Югозапада, особено в Ню Мексико, супа или задушено говеждо, тамале- мексиканска царевична питка, увита в задушени царевични листа.