Милиони хора по цял свят не могат да отворят очи сутрин без чаша горещо и силно кафе . Сигурно обаче сте забелязали, че в ресторантите кафето има по-различен вкус от това у дома, дори да ползваме най-скъпото и качествено кафе .
Оказва се, че има няколко трика, които трябва да знаем, ако искаме да приготвим наистина вкусно и силно кафе.
Използвайте чиста вода - ако чешмяната вода в района, в който живеете, не е достатъчно добра на вкус, приготвяйте кафето си с минерална или изворна.
Отделете малко време - за да стане наистина добро кафето, е необходимо да се свари на бавен огън.
Не бързайте нито когато го приготвяте, нито когато го отпивате.
Наливайте го от съд с тясно гърло или кана (джезве) с тесен улей - така кафето ще бъде по-ароматно, тъй като тънката струйка се насища с повече кислород.
Добавете сол - не става дума за голямо количество, а само за 2 - 3 малки кристалчета, още преди да сте го сварили. Сами ще се уверите, че солта усилва вкуса на кафето.
Джинджифил, канела - това са ароматни и полезни подправки, които може да добавите в кафето си по желание. Ако опитате веднъж, няма да съжалявате.
Сложете малко захар - добре е кафето да се пие горчиво, а ако го подслаждате, нека бъде с малко кафява захар.
Използвайте ситно смляно кафе - колкото по-фино смляно е кафето, толкова по-пълно отделя вкуса и полезните си качества.
Не позволявайте да кипи дълго време - веднъж след като се навдигне кафето, го отстранете от огъня. Ако го оставите да ври, голяма част от аромата и плътността му ще изчезнат.
Използвайте висококачествено кафе на зърна - само тогава ще сте сигурни в добрия му произход и правилното му съхранение.
Изчакайте, преди да го сервирате - нека минат поне 30 секунди, преди да налеете кафето в чаши. Така то ще придобие гладка консистенция.