Микровълновата печка е незаменим помощник за домакините в кухнята. Как да не я използваме като толкова много ни улеснява- това е идеалното оборудване за бързо загряване на храната. Но за да могат продуктите, приготвени в него, да носят само полза, трябва да знаете някои правила.
Първо, храната трябва да се затопли в специална купа : най-добре в керамични, порцеланови или огнеустойчиви стъклени съдове. Второ, някои продукти не могат да се поставят в микровълновата, тъй като някои от тях губят полезни свойства, докато други дори стават вредни. Вижте списъкът по-долу!
Не си и помисляйте да го сгреете в микровълновата.
Броколи . Ако решите да размразите броколи в микровълновата, тогава знайте, че тази идея не е много добра. При нагряване в микровълновата, 97% от полезните микроелементи и витамини ще бъдат унищожени. Паренето на броколи е най-пестеливият вариант.
Чесън . Смята се, че чесънът има противоракови свойства . Но, загрявайки чесъна в микровълновата, за съжаление вие безвъзвратно ще загубите най-добрите му качества.
Замразено месо . В месото при размразяване в микровълнова фурна се унищожават не само витамините, но и растежът на вредните бактерии. Размразявайте месото под течаща вода или го сложете на долния рафт на хладилника за една нощ.
Протеинови продукти . В белтъчните продукти, приготвени в микровълновата, се разрушават повече протеинови молекули, отколкото когато са приготвени във фурната.
Замразени плодове . В никакъв случай не размразявайте плодовете в микровълновата, тъй като полезните за организма глюкозиди и галактозиди се превръщат в канцерогени.
Кърмата . Информация за майките: кърмата не може да се нагрява в микровълновата. Педиатрите проведоха проучвания и доказаха, че тази процедура засилва растежа на E.coli.
Подправки да съхнат . Искате да изсушите куп подправки в микровълновата? Горещо не препоръчваме това. В тях просто няма достатъчно течност и ако ги задържите поне малко, може да възникне пожар.
Гъби . Те имат много протеини. Многократното нагряване в микровълновата печка след дълъг престой в хладилника води до промяна в състава на продукта. Оттук и проблемите с червата, дори за някой, който никога не се е оплаквал от нещо подобно.
Картофът . Да, картофено ястие се усвоява напълно различно, след като се нагрява в микровълновата. Нишестето започва да се разгражда и води до отлагането на мазнини. По-добре е да ги ядете студени!
Кисело-млечни продукти . Както знаете, те имат голям брой лактобацили и бифидобактерии. Като цяло те са много полезни за храносмилането . Но ако се нагрят по този начин, те умират, а самите продукти се сгъстяват
Що се отнася до хранителното фолио и пластмасовите контейнери, в които загрявате храна толкова често, те „споделят“ канцерогени с храната, така че дори и най-полезната храна може да бъде невероятно опасна. Идеалният избор са съдове за готвене, изработени от термоустойчиво и огнеупорно стъкло.
Когато използвате полезен домакински уред, помнете тези правила, за да не навредите на здравето си. И не забравяйте редовно да миете и почиствате микровълновата печка . Ако пренебрегнете това просто правило, микровълновата печка не само ще стане вредна, но и ще бъде огнище на бактерии. Колко често използвате микровълнова фурна и за какво?