10 храни, които предпазват от инфаркт

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
10 храни, които предпазват от инфаркт
10794
Източник: zdrave.bg
Снимков материал: pixabay.com
10 храни, които предпазват от инфаркт

Правилното хранене е съществена част от здравословния ни начин на живот. Най-важният орган в нашия организъм е сърцето.

С какво да се храним, за да го поддържаме в отлична форма и да се пазим от инфаркт? Учени дават отговор на въпроса, представяйки списък от 10 задължителни храни. Ето го:

1. Овесени ядки

Те са прекрасна закуска, богата на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Това, заедно с голямото количество целулоза в тях, ги прави неповторим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях.

Добавете към овесените ядки банан. Той също е много богат на целулоза.

2. Сьомга

Тя е един от най-добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. 2-3 рибни ястия седмично спомагат да поддържате нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта. Според статистиката, сьомгата намалява с до 1/3 риска от инфаркт. Освен това тя съдържа силен антиоксидант, който запазва силната памет и здравата кожа. Сьомгата може да се замени със сардини или риба тон.

3. Авокадо

Ако добавяте по1/4 авокадо към салатата или месото, ще намалите нивото на "лошия" и ще си добавите "добър" холестерол в кръвта.

Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.

4. Ядки

Орехите и бадемите съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад.

5. Зехтин

В него има мононенаситени мазнини, които се борят много добре с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.

Резултатите от съвместно изследване, проведено от 7 национални медицински института, показват, че жителите на о. Крит умират рядко от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на холестерола. За приготвянето на салатите и ястията те използват единствено зехтин.

6. Ягоди, малини, къпини, боровинки

Те са богати на противовъзпалителни вещества, които много намаляват риска от сърдечни болести и рак.

7. Спанак

Съдържа много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза. Може да бъде заменен и с всеки други две зеленчукови ястия. Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%.

8. Фасул и леща

Лещата и фасулът са богати на целулоза, омега-3 киселини и калций. Също така те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.

9. Соя

Тя се бори добре с холестерола и зарежда организма с протеини, но важното е да употребявате натуралния, а не генномодифицирания й вариант. Натуралната соя се използва и за приготвянето на соево мляко, което е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос – в него има твърде много сол.

10. Ленено семе

То е истинска съкровищница на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини. добавяйте го в салатите или другите ястия.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft