Правилното хранене е съществена част от здравословния ни начин на живот. Най-важният орган в нашия организъм е сърцето.
Те са прекрасна закуска, богата на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Това, заедно с голямото количество целулоза в тях, ги прави неповторим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях.
Добавете към овесените ядки банан. Той също е много богат на целулоза.
Тя е един от най-добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. 2-3 рибни ястия седмично спомагат да поддържате нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта. Според статистиката, сьомгата намалява с до 1/3 риска от инфаркт. Освен това тя съдържа силен антиоксидант, който запазва силната памет и здравата кожа. Сьомгата може да се замени със сардини или риба тон.
Ако добавяте по1/4 авокадо към салатата или месото, ще намалите нивото на "лошия" и ще си добавите "добър" холестерол в кръвта.
Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.
Орехите и бадемите съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад.
В него има мононенаситени мазнини, които се борят много добре с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
Резултатите от съвместно изследване, проведено от 7 национални медицински института, показват, че жителите на о. Крит умират рядко от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на холестерола. За приготвянето на салатите и ястията те използват единствено зехтин.
6. Ягоди, малини, къпини, боровинки
Те са богати на противовъзпалителни вещества, които много намаляват риска от сърдечни болести и рак.
Съдържа много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза. Може да бъде заменен и с всеки други две зеленчукови ястия. Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%.
Лещата и фасулът са богати на целулоза, омега-3 киселини и калций. Също така те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.
Тя се бори добре с холестерола и зарежда организма с протеини, но важното е да употребявате натуралния, а не генномодифицирания й вариант. Натуралната соя се използва и за приготвянето на соево мляко, което е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос – в него има твърде много сол.
То е истинска съкровищница на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини. добавяйте го в салатите или другите ястия.