Зимата е сезонът, в който имунитетът на много от нас отслабва, разболяваме се доста по-лесно, страдаме от грип, бронхопневмония по-дълго.
Според редица диетолози и лекари, има храни, които биха могли да подкрепят имунната ни защита и да ни предпазят от редица неприятни заболявания.
Вижте свободен подбор на 10-те храни, които са сред най-силните естествени имуностимулатори:
1. Тиква
Печена или на пюре, тиквата е превъзходен източник на витамин А под формата на бета-каротин.
Този зеленчук съдържа почти 50% повече витамин C от портокалите, както и азотни съединения, наречени „индоли", които имат противовъзпалително и противораково действие. Брюкселското зеле е и чудесен източник на фолиева киселина, фибри, витамин К и магнезий.
3. Грейпфрут
Цитрусовият плод е предимно подходящ за консумация през зимата, защото не е калоричен, но пък е много полезен. Съдържа витамин С и мощни антиоксиданти, сред които и липокен. Твърди се, че същият има силни противоокислителни свойства, а приемът му понижава риска от някои ракови заболявания.
4. Червено зеле
Снабдено с витамина А, В6, С и К, червеното зеле е най-известно с противовъзпалителното си действие. Употребява се основно в прясно състояние за салати, гарнирани с лук, ябълки, зехтин и лимонов сок.
5. Кестени
Кестените са чудесен източник на витамини, калий, мед и манган. Те са едни от малкото ядки, които съдържат витамин С, което ги прави препоръчителни за зимния сезон.
6. Броколи
Това е много нискокалоричен зеленчук, но съдържащ ценни вещества (витамини от групите А, В, Е и С, както и калий, калций, фолиева киселина, фибри, желязо, магнезий, фосфор и др.). Освен това този продукт е чудесно средство за детоксикация и прочистване на организма от вредни вещества.
Бататите са по-диетични и по-полезни от обикновените картофи. Те са изключително добър източник на провитамин А, богати са и на витамините В2, В6 и С. Могат да се приготвят по различни начини, които запазват полезните им качества. Приятна на вкус е крем супата от тях. Поднасят се задушени, варени или в основно ястие с месо.
8 . Праз
Празът е много по-полезен за здравето ви, отколкото може да си представите. Голяма част от лечебните му свойства се дължат на съдържащите се в него фитонциди, които имат антибактериално и дезинфекциращо действие. Празът е богат на витамините С и В6, както и на микроелементите магнезий, мед и калций.
9. Ряпа
Ряпата се препоръчва при настинки за компенсиране на недостига на витамини и минерали в организма. Тя е нискокалоричен зеленчук, който съдържа комплекс от витамини, минерали, протеини, въглехидрати и органични кислини. Редовната консумация на ряпа снижава риска от сезонни инфекции, поради високото съдържание на витамин С.
10. Чесън
Чесънът притежава противовъзпалителни свойства, които го правят добър имуностимулатор. Смята се, че две скилидки чесън дневно могат да ви предпазят от настинки и грип, а редовната му консумация пречиства кръвоносните съдове и предпазва от атеросклероза.