Колагенът е вид протеин, синтезиран от съединителната тъкан. Именно той е отговорен за твърдостта и еластичността на кожата. Следователно, първите бръчки са сигнал, че съдържанието на колаген е намаляло. Правилното хранене е един от начините за забавяне на разграждането на този протеин.
В Bright Side, ние обичаме да се грижим за себе си, затова споделяме с вас списък на храните, които трябва да присъстват в диетата ви, за да предотвратите преждевременното стареене на кожата ви. И за да улесним справянето с всичко, първо обясняваме какво е колагенът.
Зад кулисите колагенът се нарича "лепило", защото без този протеин тялото ни просто би се разпаднало
Както казахме, колагенът е протеин. 30–40% от общия протеин в тялото пада върху него. Колагенът поддържа младежката кожа, но нейното присъствие се намира и в ноктите, косата, ставите и чревните тъкани. Има общо 16 вида колаген. Най-често срещаните (90%) са само 3 вида. Колаген тип I и II се намира в костите, кожата, сухожилията и връзките; тип III колаген - в ставите.
Човешкото тяло е в състояние самостоятелно да произвежда необходимото количество колаген. След 25 години обаче естественото му производство започва да намалява. Именно през този период може да се наблюдава появата на първите бръчки и дори по-късно може да започне артрит . Сега нека видим какво трябва да ядете, за да предотвратите това.
Месен бульон и риба
Костният бульон е може би един от най-добрите варианти, тъй като останалите продукти стимулират само производството на колаген, а този бульон съдържа биоактивна форма на протеин, която тялото може да започне да използва веднага. Телешки бульон е богат на колаген тип I, който има положителен ефект върху здравето на кожата; пуешки и пилешки бульон съдържа колаген тип II, който поддържа нормалното функциониране на ставите. Костният бульон за здраве на кожата в идеалния случай трябва да се пие ежедневно на порции от 170-340 g.
Сьомга - Този вид риба съдържа цинк и микроелементи, които допринасят за синтеза на колаген. Също така съдържанието на омега-3 мазнини спомага за овлажняване на кожата отвътре, което спомага за поддържането на нейната младост. Сьомгата се препоръчва да се яде 2 порции (115-140 г) седмично.
Зеленчуци, плодове, горски плодове
Зелени листни зеленчуци - най-добрият вариант в профилактиката на различни заболявания. Те също могат да предотвратят преждевременно разпадане на колаген. Всички зелени зеленчуци съдържат хлорофил, който увеличава количеството колаген в кожата. Хлорофилът има антиоксидантни свойства срещу излагане на UV лъчи и свободни радикали, което предотвратява преждевременното стареене. Сервиране на зелени зеленчуци на ден зависи от вашата активност: колкото повече се движите, толкова повече можете да ядете. Ако активността ви е повече от 30 минути на ден, тогава безопасно яжте 3 чаши зеленчуци, ако са по-малко - 2,5.
Цитрусови плодове. Витамин С , който се намира в цитрусовите плодове, действа като свързващ компонент за аминокиселините, които са необходими за образуването на пролин. Пролинът е необходимо вещество на етапа, предхождащ образуването на самия колаген. В допълнение, витамин С предпазва от токсини в околната среда. За да получите прием на витамин С, е разрешено да ядете 2 плода дневно.
Домати - те съдържат антиоксидантното вещество ликопен, което предпазва кожата от увреждане от слънчевата светлина . Ликопенът също стимулира синтеза на колаген. За да получите повече от това вещество, трябва да подложите зеленчука на топлинна обработка, а още по-добре е да дадете предпочитание на доматен сок , който се препоръчва да се пие по 1 чаша на ден.
Авокадо - Този продукт съдържа витамин Е, който помага да се предотврати разпадането на колаген в организма. В допълнение, авокадото съдържа здравословни мазнини за кожните клетки. А маслото от авокадо насърчава производството на колаген. Експертите препоръчват да се яде половината от този плод, но в същото време да се вслушва в организма и да се следи реакцията му към определена храна.
Малините, къпините, ягодите, червените боровинки са източници на елагова киселина , от която тялото се нуждае, за да предотврати колапса на колаген под въздействието на UV лъчите. Плодовете съдържат и витамин С. Порцията, която може да се яде на ден, зависи от възрастта: възрастен (18+) може да яде до 75 г плодове дневно.
яйца
Яйцата са продукт, в който, подобно на костния бульон, самият колаген се съдържа директно. Тялото може да го получи от жълтъка. Яйцата съдържат и сяра , която е необходима за производството на колаген и детоксикацията на черния дроб, поради което се елиминират токсините, които унищожават колагена в организма. Но твърде много от тях не си заслужават: нормата е 2 яйца на ден.
семена
Тиквените семки са растителен източник, богат на цинк, който стимулира синтеза на колаген. Продуктите, съдържащи цинк, също забавят скоростта на разграждане на протеините. В допълнение, цинкът помага да се ускори лечебният процес, който е необходим за здравата кожа. За храна е по-добре да изберете пържени семена - те имат повече полезни вещества. Препоръчва се 2 с.л. л. добавете към салати или домашна гранола.
Чиа семена Омега-3 мазнини от растителен произход, съдържащи се в тези семена, допринасят за подмладяване и необходимата хидратация на кожните клетки, като правят кожата гладка и еластична. Достатъчно е възрастен човек да изяде не повече от 20 г семена на ден. Те могат да се добавят към зърнени храни, коктейли, сладкиши.
Важно е не само храненето, но и начинът на живот
Продуктите от списъка, разбира се, ще помогнат за поддържането на нивата на колаген на правилното ниво, но си струва да се помни, че в допълнение към показателя за възрастта, производството на протеини се влияе от
пушене,
замърсена среда
излагане на слънчева светлина
диета с много рафинирана захар и пържени храни.
И как поддържате здравето и младостта на кожата си?