През пролетно-летния сезон пърженките с тиквички са по-актуални от всякога! Такова ястие може перфектно да разнообрази ежедневната ви диета, всичко се приготвя доста бързо и просто. Добавете сирене, пърженките ще бъдат възможно най-вкусни, с кремообразен послевкус.
съставки:
- Тиквички - 250-280гр
- Сирене - 100 гр
- Яйце - 1 бр.
- Олио - 40 мл
- Брашно - 40 г
- Чесън - 1 скилидка
- Сол на вкус
- Смлян черен пипер - на вкус
- Копър - 5 гр
Приготвяне:
Измийте тиквичките, отрежете опашките от двете страни, настържете на едро ренде, изцедете малко излишната течност и прехвърлете в дълбока купа. За рецептата използвайте млади тиквички - тогава не е нужно да режете кората.
Добавете цялото сирене към настърганите тиквички. Използвайте сирене с всякакво съдържание на мазнини, основното е, че продуктът е естествен и вкусен, както ви харесва.
Добавете яйце към тестото с тиквички, настържете 1 скилидка чесън на ситно ренде, добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре всички тези компоненти.
След това добавете ситно нарязания копър към сместа и разбъркайте. Такива зеленчуци идеално допълват както тиквичките, така и сиренето.
Накрая сипете малко брашно - с брашно пърженките ще запазят добре формата си и няма да се разпаднат при пържене.
Смесете всички съставки. Можете да започнете да пържите.
Загрейте олиото в тиган, направете среден огън, с лъжица наредете кръглите пържени. Започнете да пържите.
Пърженките с тиквички се запържват от двете страни за 4-5 минути, за да покафенеят. По този начин изпържете всички пържени, докато свърши зеленчуковата кайма.
Сервирайте готовите пържени тиквички със сирене на масата.
Ястието се оказва доста засищащо и максимално полезно. Ето как можете да изпържите вкусни оригинални палачинки от зеленчуци и сирене. Можете да ги сервирате за обяд, вечеря или като лека закуска!
Добър апетит!