Младите пролетни светлозелени борови връхчета са истинско скрито съкровище. През пролетта те са пълни с витамин С, който укрепва имунната система, прочиства организма и дава на тялото сила и енергия.
Освен това помага за борба със стреса и психически или физически дисбаланс.
Боровите връхчета и по-точно смолата в тях има благоприятен ефект върху дихателните пътища, помага при астма, кашлица и ринит, успокоява мускулните и ставни болки. Днес ще ви научим как да си приготвите лечебен сироп от борови връхчета по 100-годишна рецепта .
Събиране на борови връхчета
Това са свежите светлозелени краища на боровите клонки, които се образуват през пролетта.
Младите издънки се събират от април до юни, в топлите райони се появяват още по-рано, на по-високи места - напротив, по-късно.
Събираме възможно най-малките издънки с дължина до 5 см, в идеалния случай около 3 см.
Иглите им все още не са бодливи.
Внимателно ги отрязваме или отчупваме, винаги само няколко издънки от едно дърво и никога цели клони.
Идеално е да събирате връхчетата в гората възможно най-далеч от пътищата и да ги събирате при сухо време.
Сироп от борови връхчета по 100-годишна рецепта
Имаме нужда от:
- млади борови връхчета
- захар
- необработен химически лимон
Приготвяне:
Изплакнете добре връхчетата и ги оставете да се отцедят.
Поставете слой борови връхчета около 3 см в по-голям буркан, покрийте с 1,5 см слой захар, поставете резенчета лимон върху него и повтаряйте тази процедура, докато бурканът се напълни (завършете със слой захар).
Натиснете внимателно, покрийте с прозрачно фолио или целофан и закрепете с ластик или връв.
Поставете буркана на слънчево място, за предпочитане на перваза на прозореца, и го оставяме да престои поне 3 седмици. След това отцедете сиропа през марля, напълнете в чисти и сухи буркани, затворете и съхранявайте в хладилника.
СЪВЕТ: Можете също да добавите към буркана няколко пръчки канела, цветове от глухарче.
Употреба:
1. Този сироп е подходящ и за деца, защото има приятен сладък вкус. При кашлица и настинка използвайте 1 - 3 супени лъжици - можем да го добавите към чая.
2.
3. Домашният боров сироп облекчава симптомите на ревматизъм, болки в крайниците и мускулите, а също така се грижи за отстраняването на токсичните вещества от тялото.
4. Може да се използва и като добавка към палачинки, сандвичи, мекици или овесени ядки.