100 пъти по-вкусна и топяща се в устата от купешката! Домашна слънчогледова халва по традиционна рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
100 пъти по-вкусна и топяща се в устата от купешката! Домашна слънчогледова халва по традиционна рецепта:
100 пъти по-вкусна и топяща се в устата от купешката! Домашна слънчогледова халва по традиционна...
8197
Източник: За Жената
100 пъти по-вкусна и топяща се в устата от купешката! Домашна слънчогледова халва по традиционна рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

„Нежна халва, която се топи в устата – тайна от домашната кухня“

Добре дошли в света на домашно приготвените десерти, където простотата се среща с невероятния вкус!

Тази домашна слънчогледова халва , приготвена без брашно и масло, е истинско откритие за любителите на сладките изкушения.

Само с няколко съставки и малко търпение ще създадете десерт, който е сто пъти по-вкусен от купения в магазина.

Както се казва в старата поговорка: "Най-хубавите неща в живота идват от сърцето и ръцете."

Тази халва е точно такава – нежна, ефирна, без твърдите захарни „струни“, които често срещаме в магазинните варианти, тя буквално се топи в устата.

Интересен факт: Халвата има корени в Близкия изток, а думата "халва" идва от арабското "халава", което означава "сладко".

В различни култури по света рецептата е еволюирала, но основата – семена, захар и креативност – остава същата.

В тази рецепта главна роля играят слънчогледовите семки, а бялата карамелена пяна й придава перфектната структура. Ето какво ви трябва:

Домашна слънчогледова халва

Продукти:

  • 400 г – слънчогледови семки (25 с.л.)
  • 200 г – захар (1 чаша от 200 мл)
  • 50 г – вода (3,5 с.л.)
  • 20 г – яйчен белтък (1 бр.)
  • 1 щипка – сол

Рандман: малко над 600 гр.

халва

Приготвяне:

Ако слънчогледовите семки вече са обелени, просто ги запечете леко в сух тиган на среден огън за около 2-3 минути.

печен слънчоглед

Снимка: YouTube

Внимавайте да не ги препържите, защото това ще развали вкуса и цвета на халвата.

Смелете семената в мощен блендер или чопър (поне 300-600 W), докато получите гладка паста.

смлян слънчоглед

Снимка: YouTube

Разделя се на две части и се мели за около 7 минути на порция, като се прави почивка между тях, за да изстине уреда. Тази стъпка е важна за деликатната текстура.

смлян слънчоглед за халва

Снимка: YouTube

Поставете белтъка и щипка сол в чиста купа, след което разбийте с миксер до получаване на гъста пяна. Това ще даде на халвата ефирност и лекота.

В малка тенджера смесете 200 г захар и 50 мл вода. Гответе на среден огън, докато сместа стане на гъст сироп.

гъст сироп

Снимка: YouTube

За да проверите дали е готов, капнете малко сироп в студена вода – трябва да се тегли, а не да се разкъсва.

Бавно, на тънка струя, налейте горещия сироп в белтъчната пяна, като разбивате непрекъснато с миксера. След това добавете пастата от слънчогледови семки и внимателно разбъркайте с шпатула.

белтъци

Снимка: YouTube

слънчогледова паста в белтъци

Снимка: YouTube

Не бъркайте много дълго, за да останат "следи" в консистенцията и да не се загуби ефирността.

домашна халва смес

Снимка: YouTube

Прехвърлете сместа във форма или съд, застлан с хартия за печене. Заравнете повърхността и оставете да стегне в хладилник за 1 час.

халва във форма

Снимка: YouTube

халва под фолио

Снимка: YouTube

След като стегне я нарежете на парчета и се насладете на този невероятно вкусен десерт.

халва във форма

Снимка: YouTube

домашна халва

Снимка: YouTube

„Едно парче никога не стига“, биха добавили тези, които вече са я опитвали!

нарязана халва

Снимка: YouTube

парчета халва

Снимка: YouTube

Да ви е сладко! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft