В страната ни има 11 предприятия, които правят само имитиращи млечни продукти . Това съобщи директорът на „Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Любомир Кулински, цитиран от БНР.
Той взе участие в дискусия за качествата на сирената на пазара.
250 са млекопреработвателните предприятия в България. 180 от тях са декларирали, че произвеждат продукти само от мляко , а 11 – само имитиращи.
По думите му задачата на агенцията е да следи и да гарантира, че етикетът на продукта информира правилно потребителя. Кулински отбеляза, че потребителят ако иска имитиращ продукт с 35-40-50 % палмово масло за 3,90 лв., може да го стори, но това трябва да е написано на етикета, а не продуктът да се казва „сирене” .
Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов подчерта, че потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани . Белегът, по който се третират, трябвало да бъде наличието на достатъчно информация. Именно на базата на нея те да могат да вземат информирано решение. По думите на Маргаритов разкриването и забраната на нелоялната търговска практика предпазвало неограничен брой хора от заблуда. Освен това ги предпазвало и от по-големи рискове, които са свързани със здравето и живота.
От изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните стана ясно, че данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи, се разминават. Той призова имитиращите продукти да не се обявяват за безопасни .
Производителите Богдан Борисов и Андрей Найденов предупредиха, че незрялото сирене също не е безопасно .
На дискусията проф. Стефка Петкова от Центъра за опазване на общественото здраве попита как се контролират готовите храни с вложени млечни продукти . Тя запита как да се разбере дали сиренето в баничките и пиците, които ядат децата, е истинско.