11 уникални трика със сол, които ще ви скрият шапката! Ето защо да я сложите в млякото и кафето:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
11 уникални трика със сол, които ще ви скрият шапката! Ето защо да я сложите в млякото и кафето:
67672
Снимков материал: pixabay.com
11 уникални трика със сол, които ще ви скрият шапката! Ето защо да я сложите в млякото и кафето:

Извън кухнята най-често виждаме сол по асфалта през зимата, но тя може да улесни ежедневието ни по много други начини – от почистване на петна и стъкла до премахване на неприятните миризми от обувките. Но първо да се върнем към кухнята...

Солта е оформила историята по много начини. Тя е повлияла на търговията, културата и геополитиката и тъй като е била толкова важна, е повлияла и на развитието на цивилизациите, а нейната – днес най-разпространената – незаменима роля в готвенето е само една от многото подобни.

Хората са използвали сол от хиляди години. В древността огромното й значение е било и в това, че е служила не само като подправка, но и като консервант, хранейки много народи и цели култури през цялата история преди изобретяването на хладилника.

сол в солница

През историята е имало многобройни търговски „пътища на сол“, където се е осъществявал културен обмен и където е започнало икономическото развитие.

Солта все още се използва широко в ежедневието, но и в промишлеността. В кулинарията солта е основна подправка и се съмняваме, че щеше да има гастрономи, ако не беше солта. Солта, както споменахме, е била използвана като хранителен консервант благодарение на способността й да предотвратява развалянето и развитието на бактерии.

Удължава срока на годност на млякото

Добавете щипка сол към бутилката с мляко или картонената кутия и разклатете добре.

Намалява горчивината на кафето

Ако сте купили твърде горчиво кафе, добавете малко сол към смляното кафе преди варене и проблемът ще бъде решен.

Яйцата се белят по-лесно

Твърдо сварените яйца ще се обелят по-лесно, ако добавите чаена лъжичка сол към водата, в която са варени.

Открива развалено яйце

Поставете едно яйце в чаша вода с две чаени лъжички сол. Годното яйце ще потъне, разваленото ще изплува.

Предпазва зеленчуците и плодовете от окисляване

Поставете нарязаните плодове и зеленчуци, например ябълки, круши и картофи, в студена леко подсолена вода и те няма да получат грозни кафяви петна.

Предпазва сиренето от мухъл

Солта абсорбира течността, така че ще забави образуването на мухъл по сиренето. Накиснете хартиена кърпа в смес от 2 чаени лъжички сол и 3 чаши вода и увийте хлабаво около сиренето.

Тя е чудо за охлаждане на напитки

Ако охлаждате напитки в кофа с ледена вода – добавете шепа сол и ще ускорите процеса. 

охлаждане напитки

Спасява безвкусните варени картофи

И не само им придава вкус. След като се сварят, картофите се отцеждат, посоляват се и тенджерата се разклаща енергично. Солта ще абсорбира част от влагата и картофите ще имат много по-добра текстура.

Помага при разбиването на белтъците

Малка щипка сол ще направи голяма разлика и белтъците ще се превърнат на твърд сняг много по-рано.

Прави ви професионалист в приготвянето на поширани яйца

Поширането на яйца изисква умения, но този трик винаги ще стегне перфектно белтъците: просто добавете половин чаена лъжичка сол към водата точно преди да добавите яйцата.

Дезинфекцира дъската за рязане

И пластмасови и дървени. Избършете дъските със сол, когато ги миете и може да сте спокойни, че върху тях няма да се образува слой микроби. Този трик ще ви бъде полезен на къмпинг или при печене на скара, а ако добавите малко лимон, можете да забравите завинаги за химическите препарати.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft