11 неща, които НИКОГА НЕ трябва да слагате в микровълновата, ако не искате да запалите кухнята!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
11 неща, които НИКОГА НЕ трябва да слагате в микровълновата, ако не искате да запалите кухнята!
8352
Снимков материал: pixabay.com
11 неща, които НИКОГА НЕ трябва да слагате в микровълновата, ако не искате да запалите кухнята!

Микровълновата печка е извънредно удобна, най-вече когато става въпрос за претопляне на пицата от снощи или като нямаме време и е необходимо да приготвим набързо нещо за хапване. Но кухненското приспособление не “понася” абсолютно всичко, има някои материали, които никога, никога, не бива да се слагат в микровълновата - освен ако целта не е да запалим кухнята.

"Приготвянето на храна в микровълновата е удобно и бързо, за съжаление би могло да има опасни последици", казва сертифицирания здравен специалист Айседора Баум.

"Важно е да се вземе под внимание опаковката на храната, тъй като някои материали могат да съдържат множество химически вещества, като бензол и ксилен, наред с други канцерогени, които могат да увеличат риска от рак. Опаковка, която съдържа BPA е изключително опасна, тъй като BPA може да доведе до хормонален дисбаланс, безплодие, сърдечно и мозъчно заболяване и др."

Въпреки това, след като става въпрос за хранителните вещества в храната, не е нужно да се притеснявате. Въпреки че някои хора смятат, че микровълновата убива полезните хранителни вещества, използването й не е по-различно от всеки друг метод за претопляне. Тъй като микровълновите печки ползват по-малко топлина и по-кратко време за готвене, те могат да бъдат дори по-ефективни при запазване на хранителни вещества, отколкото другите начини за стопляне на храната, според Ню Йорк Таймс. Основните неща, за които трябва да се притеснявате са материалите, които могат да предизвикат пожар или да завършат с ужасна бъркотия в кухнята.

Следващия път, когато искате да загреете нещо, помислете за тези 11 материала, които никога не трябва да влизат в микровълновата ви.

 

1. Пластмаса

"Претоплянето на  храни в пластмасови купи е много опасно", казва д-р Феникс Остин. "Когато пластмасата се загрее - особено тези, които съдържат BPA - отделят канцерогенни съединения, които след това попада директно в храната."

 

2. Найлонови опаковки

Подобно на пластмасовите изделия (купи, кутии, т.н.), всякакъв вид пластмасова обвивка трябва да се държат далеч от микровълновата. Ако все пак имате пакетирана храна, на която пише да се претопли, уверете се, че на опаковката е отбелязано “безопасно за микровълнова", но не е желателно найлоновата опаковка да докосва храната.

 

3. Стиропор

Въпреки че на някои стиропорени кутии има специално обозначение "безопасно за микровълнова", стиропорът е друг вид опаковка, който съдържа химикали, които могат да проникнат в храната. Ако няма етикет, гарантиращ безопасност, по-добре прехвърлете храната в друг съд, преди да я стоплите.

 

4. Кърма

"Едно проучване в списание “Pediatrics” установява, че стоплена кърма в микровълнова печка показва спад в здравословната ензимна активност, и е с 18 пъти по-висок риск от развитие на Ешерихия коли, за разлика от кърмата необработена в микровълновата фурна", казва Остин. Агенцията за контрол на храните и лекарствата също съветва да не се затопля майчиното мляко в микровълновата, тъй като тя може да отоплява неравномерно, което води до "горещи точки", и може да изгори устата на бебето.

 

5. Станиол

"Металните предмети, включително алуминиево фолио, са познати с излъчване на искри, което води до запалване", казва д-р Скот Шрейбер. Фолиото поглъща топлината в микровълнова изключително бързо и това предизвика пламъчета, които могат да се превърнат в пожар.

 

6. Месо

Въпреки, че може да претопляте месо, то слепеното, без топлинна обработка месо в микровълнова фурна може да представлява проблем, тъй като месните продукти не винаги се "готвят" равномерно, оставяйки някои части сурови или недопечени. "Употребата на микровълнова може да разпространи бактериите в месните продукти и те да станат опасни за вашето здраве", казва Баум.

 

7. Китайски кутии “за вкъщи”

Кутиите “за вкъщи” от китайски ресторанти често съдържат метал, подобен на фолио, който може да предизвика пожар в микровълновата. Прехвърлете храната например в стъклен съд преди претопляне.

 

8. Хартиени пликове

Хартиените пликове са друг вид материали, които не "принадлежат" на микровълновата. Американското министерство на земеделието (USDA) съветва храната да не се претопля в кафяви хартиени торби, като посочва, че: "те са нехигиенични, могат да причинят пожар и може да отделят токсични изпарения"

 

9. Плодове

Това вероятно не звучи особено приятно - да сложите плодове в микровълновата... но ако по някаква причина ви се наложи да го направите, то микровълновата не е правилното място. "Плодовете не могат да се справят с температурите на микровълновата, ще прегреят и ще се развалят" казва Баум.

 

10. Люти чушки

"Капсаицинът в лютите чушки ги прави още по-парливи, заради високата температурата в микровълновата и може да изгорят гърлото ви" казва Баум. Освободените химикали, когато отворите вратичката на микровълновата, също могат да подлютят очите ви, според Huffington Post.

 

11. Яйца

Някои предлагат бързо приготвяне на твърдо сварени яйца в микровълновата, но експертите съветват да не го правите, освен ако не искате да се разправяте с взривоопасни жълтъци. "Твърдо сварените яйца са твърде примамливи за готвене в микровълнова", казва Баум. "Ще се озовете сред тотална бъркотия".

 

Когато се съмнявате, винаги проверявайте опаковката за етикети, които гласят “безопасно за микровълнова печка”, или ако не сте сигурни, просто изберете друг вид съд.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft