За да не се изгубите в множеството суперхрани , създадохме селекция от най-полезните и впечатляващи от тях, както и избрани рецепти, които ще ви разкажат как да използвате тези продукти.
Кокосово масло
Полезни свойства: съдържа лауринова, капринова, каприлова киселини, богата на витамини Е и К, има анимикробни свойства. Подпомага усвояването на калций, укрепва зъбите и венците.
Приложение: Този чудесен универсален продукт може да се използва като заместител на други растителни масла в кулинарията и като хидратираща маска за коса, лице и цялото тяло.
Семена от чиа
Предимства: Богати на омега-3, фибри, антиоксиданти и минерали. Помагат за понижаване на холестерола, помагат да се чувствате сити по-дълго и не съдържат глутен.
Приложение: Добавете 2-3 супени лъжици на ден към смутита, кисело мляко, салати. Когато се накиснат във вода, те увеличават обема си, което ги прави идеални за пудинги.
Бери чиа пудинг за закуска
- ¼ чаша семена от чиа
- ¾ чаша бадемово мляко
- ½ чаша горски плодове
- 2 фурми без костилки
- ½ чаена лъжичка ванилов екстракт или ванилин на вкус
Метод на приготвяне:
Накиснете чиата в бадемово мляко за една нощ. На следващия ден пасирайте с горски плодове, фурми, ванилия и необходимото количество бадемово мляко до желаната консистенция (като гъсто кисело мляко). Сервирайте с пресни горски плодове.
Блонди със семена от чиа
- 1 среден банан
- 250 г обелена тиква
- 2 с.л. семена от чиа
- ½ ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. с връх канела
- ¼ ч.л. смлян джинджифил
- смлян карамфил на върха на ножа
- ¼ ч.л. индийско орехче
- ¼ чаша подсладител (можете да използвате стевия, агаве или тръстикова захар)
- 2 с.л. кокосово масло
Приготвяне:
Смесете сухите съставки в купа. Бананът се разбива в блендер и се добавя към сухата смес. Добавете маслото и тиквата и разбийте старателно в блендер до гладкост. Масата трябва да стане лепкава. Застелете тавичка с хартия за печене и поставете тестото върху нея. Сплескайте до дебелина 1 см и нарежете на порции. Слага се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност за 20-25 минути.
Сьомга, панирана със семена от чиа
- 400 г филе от сьомга (една лента)
- ½ чаша семена от чиа
- ¼ чаша сусамово семе
За соса:
- 1 ч.л. пчелен мед
- 1 с.л. зехтин
- лимонова кора, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете семена от чиа и сусама в купа. Оваляйте рибата в семената. Поставете рибата върху тава и печете за 12 минути от всяка страна. Пригответе соса. Смесете меда, олиото и лимоновата кора, добавете сол и черен пипер. Поднесете рибата със соса.
Мака на прах
Lepidium meyenil, известен като перуански женшен или мака на прах, е тревисто двугодишно растение от семейство Кръстоцветни, произхождащо от планините Андите. Събира се на надморска височина най-малко 4000 метра. Когато купувате тази суперхрана, обърнете внимание на опаковката. Трябва да пише растително „Желатинизирана/веган мака на прах“ – това се усвоява по-добре.
Полезни свойства: богат на витамини В, С и Е, съдържа много калций, цинк, желязо, магнезий, фосфор и аминокиселини. Повлиява положително хормоналната система и спомага за повишаване нивото на либидото. Подобрява здравето и настроението на жените, енергизира и подпомага регенерацията на кожните клетки.
Употреба: Добавете към смутита, млечни шейкове на растителна основа, топли напитки, енергийни блокчета, бисквити. Започнете с 1 супена лъжица на ден и увеличавайте дозата постепенно на всеки три дни до 3-6 супени лъжици на ден.
5 варианта за енергийни блокчета, направени от мака на прах
№1. Ябълка-канела: 1-2 с.л. мака на прах, 0,5 чаши орехи (предварително накиснати във вода и изсушени за по-добро усвояване), 0,5 чаши бадеми (също накиснати и изсушени), 1 с.л. фурми, 1 с.л. сушени ябълки, 1,5 ч.л. канела, 1-2 с.л. вода
№ 2. Джинджифилови сладки: 1-2 с.л. мака на прах, 1,5 чаши ядки кашу (накиснати и изсушени), 1,5 чаши фурми, 1,5 ч.л. джинджифил на прах, 3/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. карамфил, 1-2 с.л. вода, колкото е необходимо
№ 3. Лимонов лайм: 1-2 с.л. мака на прах, 1 чаша ядки кашу (накиснати и изсушени), 1 с.л. фурми, 0,5 с.л. кокосови стърготини, 3 с.л. лимонена киселина, 2 с.л. сок от лайм
№ 4. Кокосов крем: 1 чаша ядки макадамия (накиснати и отцедени), 1 чаша фурми, 0,5 чаша кокосови стърготини, 1/4 ч.л. екстракт от ванилия
№ 5. Шоколадови бисквити: 1-2 с.л. мака на прах, 2 чаши кашу (накиснати и изсушени), 1 чаша фурми, 2 ч. л. ванилов екстракт, 2 с.л. шоколадов дропс (капки, чипс), 1 с.л. вода, колкото е необходимо
Начин на приготвяне (по 4 бр. от всеки вид):
Поставете всички съставки в блендер или кухненски робот и пасирайте до гладкост. Отворете капака и проверете текстурата: ако залепне за ръката ви и тестото лесно се оформя на блокче, значи всичко е готово; ако текстурата е малко рохкава, добавете 1 ч.л. до 2 с.л. вода и разбийте отново. Когато сместа е готова, я поставете върху хартия за печене и оформете на блокчета. Увийте всяко блокче в хартия или фолио и го съхранявайте в хладилника до готовност за употреба.
Акай Бери на прах
Акай е зрънце, което расте на палмови дървета в тропическите гори на Амазонка. През последните години тези малки, кръгли, тъмно лилави плодове се превърнаха в култов фаворит сред ентусиастите на здравословната храна.
Полезни свойства: съдържат антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали, богати са на фибри, мастни киселини и аминокиселини. Те съдържат витамини C, A, B1, B2, B3 и E и са източници на калций, магнезий, цинк и мед.
Приложение: добавяйте по 1-2 супени лъжици на ден към вода, прясно изцедени сокове, смутита, растителни млечни шейкове, кисело мляко, сорбе.
Акай коктейл за кафе пауза
- 1 с.л. акай на прах
- 1 банан
- 150 мл натурално кисело или растително мляко
- 1 ч. л. мед по желание
Метод на приготвяне:
Разбийте всички съставки в блендер на висока скорост до гъстота. Поставете в купа, добавете мюсли и поръсете с канела.
Годжи Бери
Предимства: Годжи е естествен източник на антиоксиданти, които укрепват имунната функция и облекчават умората. Те също са богати на витамин А, който е от съществено значение за кожата и зрението.
Приложение: 4-5 супени лъжици на ден. Можете да ядете сурово или да го накиснете във вода (можете също да изпиете водата след това, тъй като губи процент от хранителните си вещества, когато се накисне) и да го смесите в смути в блендер.
Конопени семена
Полезни свойства: източник на незаменими мастни киселини, включително Омега-3.6. Те съдържат най-усвоимия източник на протеин в сравнение с месото, яйцата, сиренето, млякото и други протеинови продукти. Богат на фибри и минерали, включително магнезий, желязо, цинк, калий и витамин Е.
Приложение: Добавете 4 супени лъжици на ден към сокове, смутита, каши, салати.
Ленено семе
Полезни свойства: източник на микроелементи, аминокиселини, диетични фибри и фибри, манган, калий, витамини А, Е, В1 и незаменими Омега-3 мастни киселини. Помага за подобряване на настроението и емоционална хармония.
Приложение: добавя се към смутита и каши. Отличен заместител на яйцата в печива. Преди употреба трябва да го смилате на прах за по-добро усвояване.
Салата с ленено и конопено семе
- 1 чаша спанак
- Стрък целина
- 1 малко варено цвекло
- 3 чери домата
- Магданоз
- 1 с.л. конопени семена
- 1 с.л. смлени ленени семена
- 1 с.л. кокосово масло или друг зеленчук
- Морска сол, черен пипер на вкус
- Лимонов сок
Метод на приготвяне:
Нарежете съставките на салатата, разбъркайте, добавете семена, сол и черен пипер на вкус и поръсете с лимонов сок. Добър апетит!
Спирулина (морско зеле)
Ползи: Стимулира и укрепва имунната система, подобрява паметта, повишава енергията и метаболизма, понижава холестерола, предотвратява сърдечни заболявания, полезен за храносмилането и здравето на червата. Богат на антиоксиданти и йод.
Приложение: Може да се приема на таблетки и да се измива с вода или под формата на прах, добавен към прясно изцедени сокове, смутита, шейкове, кисело мляко. Дневната доза е 1-2 супени лъжици на ден.
Сок от пшенична трева на прах
Полезни свойства: има подмладяващи свойства, регенерира тъканите, премахва отпадъците и токсините от тялото, засилва лактацията по време на хранене, добър източник е на витамини А, К, Е, фибри и антиоксиданти. Укрепва имунната система, повишава енергията.
Приложение: Добре е да се приема с две супени лъжици прах в чаша вода или прясно изцеден сок.
Какао на прах
Какаото на прах се получава чрез студено пресоване на сурови какаови зърна. В резултат на този процес се запазват живите ензими и се отделя какаовото масло.
Полезни свойства: използвайте при ниско кръвно налягане и за подобряване на кръвообращението. Богат на антиоксиданти, неутрализира свободните радикали. Също така, какаото е добър източник на желязо, калий и витамини от група В, подобрява храносмилането, апетита и има успокояващ и релаксиращ ефект. Отличен заместител на сладкиши.
Приложение: 1-3 супени лъжици на ден. Пригответе гореща какаова напитка (добавете 3 супени лъжици какао на прах и добавете гореща вода), добавете към смутита, каши и печива.
Веган сладолед
- 4 банана
- 3 с.л. какао на прах
- Мед, горски плодове по желание
Метод на приготвяне:
Поставете бананите във фризера за 1-2 часа. След това извадете от хладилника, добавете какаото и пасирайте в блендер. При сервиране полейте с мед и по желание добавете горски плодове.
Какаово масло
Предимства: Отличен източник на здравословни Омега-6 и Омега-9 мастни киселини, естествени антиоксиданти, витамини, фибри, минерали, които поддържат настроението и имунната система.
Приложение: Използвайте в суровоядски десерти, енергийни блокчета, като заместител на растително масло, както и маски за лице, маски за коса и като масло за тяло след душ.