2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л.
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
паричка и върбова клонка
Начин на приготвяне
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
* На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет.
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. натрошено сирене
сол
масло
Начин на приготвяне
В дълбок съд се изсипват брашното, киселото мляко с прибавената към него сода и сиренето. Добавя се сол и се омесва тесто. От него се оформят 6 питки, които се подреждат в намазнена тава. Върху всяка питка се прави разрез и се поставя парченце масло. Пекат се в загрята до 250 С фурна за около 20 минути.
500-550 г брашно
300-350 мл газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 и 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне
Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. При мен 300 мл бяха достатъчни. Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка.
2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.л. сода бикарбонат
2 щипки сол
4 ч.ч. пресято брашно
2 с.л. маргарин
Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват всички продукти и се забърква много гъста каша. С лъжица се взема от кашата, колкото яйце, и се поставя в намазнена тава. Върху всяка топка се поставя в средата по малко маргарин и се пече в предварително загрята фурна.
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1 ч.л. сода бикарбонат
масло
Начин на приготвяне
Содата се разбърква с киселото мляко. В брашното се изсипват млякото, яйцето и сиренето. От тестото се правят топки колкото яйце, прави се дупка в топчето тесто и се слага масло. Слагат се в намаслена тавичка и се пекат на 200 С.
1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода
3 с.л. (30 мл) олио
1 ч.л. (5 г) сол
Начин на приготвяне
В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.
400—450 г брашно
1 бр. яйце
3 с.л. (30 мл) растително масло
1 ч.л. (5 мл) оцет
200 г кисело мляко
щипка сол
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
Начин на приготвяне
В пресятото в дълбок съд брашно се прави вдлъбнатина и в нея се слагат растителното масло, оцетът, яйцето, солта и киселото мляко, разбито със содата. Замесва се тесто и се обработва 5-6 минути върху набрашнена плоскост. Разделя се на две равни части, които се оформят на питки с диаметър 18-20 см, набождат се с вилица на няколко места, слагат се върху тавичка, намазана с растително масло (само под питките) и се пекат в силно загрята фурна до порозовяване (около 20 минути). Изпечените питки се увиват в кърпа. Поднасят се с краве масло, овче сирене и чубрица.
1.5 кг брашно
3 бр. яйца (единия жълтък за намазване)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. бира
250 г кисело мляко
3 с.л. олио
Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти и към него се добавя содата. Прави се кладенче и в него се налива сместа от разбитите яйца, кисело мляко, олио, сол, захар и бирата. Меси се меко тесто, което се оставя да си почине около 20 минути. Отгоре се украсява с фигурки подходящи за празника (корабче, риби). Намазва се с отделения жълтък и се надупчва с вилица (за да не се спука). Пече се в умерена фурна. Когато е готова се наръсва леко с вода и се завива с кърпа.
4 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. мас (масло или маргарин)
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
200 г сирене
1 с.л. чубрица
брашно за меко тесто
Начин на приготвяне
От изброените продукти се меси тесто. Оставя се на топло за 20 минути да почива. От тестото се оформят топки, с големина на малка ябълка и се нареждат на разстояние в намазана с олио тава. В средата на всяка топка, с пръст се прави вдлъбнатина, в която се слага по малко от използваната мазнина. Пекат се в умерена фурна.
3 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. студена вода
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. риган
1 скилидка чесън
маслини (според броя на питките)
Начин на приготвяне
Скилидката чесън се накълцва на много ситно. Содата се погасява в киселото мляко (в малка чашка, например). В дълбока купа се разбъркват заедно всички съставки, без маслините, до получаване на много меко, лепкаво тесто, ако е необходимо се прибавя още брашно, зададеното количество брашно е приблизително. Тестото се оставя в хладилник за 30 минути и след това с мокри или намазнени ръце се оформят малки питки, които се подреждат на разстояние в намазнена тава. На всяка питка се забожда маслина. Пекат се в умерена фурна до покафеняване. Тестото е за малко количество питки. Може да се оформи като една питка в неголяма тава.
200 г брашно
150 г пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
250 мл хладко прясно мляко
Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната до 200С. Сипете двата вида брашно, содата бикарбонат, бакпулвера и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата и налейте мляко, за да се получи меко, но стегнато тесто. Поръсете кухненския плот с брашно и леко размесете тестото за 2-3 минути. Оформете го на кръгъл хляб. Прехвърлете го в тава, намазана с масло. Печете 15 минути, после намалете фурната до 180С и печете още 15 минути (докато стане златистокафяв и започне да кънти на кухо, когато го почукате отдолу). Извадете хляба и го увийте в кърпа, докато стане време да го сервирате.
3 ч.ч. брашно
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Киселото мляко, содата, яйцето и олиото се разбиват. След това сместа продължава да се бърка, като постепенно се добавя брашното. Тестото става меко и се прави на топчета, които се слагат в намазнена тавичка. Пече се в умерена фурна.