12 ЗЛАТНИ правила за готвенето от Учителя Петър Дънов: Маслото се съхранява на сухо и тъмно, лукът не се пържи!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
12 ЗЛАТНИ правила за готвенето от Учителя Петър Дънов: Маслото се съхранява на сухо и тъмно, лукът не се пържи!
4147
Източник: blitz.bg
Снимков материал: pixabay.com
12 ЗЛАТНИ правила за готвенето от Учителя Петър Дънов: Маслото се съхранява на сухо и тъмно, лукът не се пържи!

Макар да свързваме името на Петър Дънов най-вече с духовните му наставления и прочутото Бяло братство, той има много голям принос и в областта на здравето и здравословното хранене в частност. Не е случайно, че една от мъдростите му гласи следното: "Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радват и тези, които ще го ядат".

Именно заради това сега ще разгледаме 12 златни правила за готвенето , които се отнасят до здравословното хранене и приготвянето на храната по начин, който не само да донесе духовно равновесие на нас, но и на всички други, които ще консумират храната.

Ето кои са те:

1. Къде да държим продуктите: Копривата трябва да се държи в затворена тенджера, както и спанакът, лукът, джодженът, магданозът и др.

Винаги избирайте пресни продукти. Храните, които ядем, трябва да са топли - така се улеснява храносмилането.

Но не трябва да се ядат нито горещи, нито студени храни, защото се развалят стомахът и зъбите. Ако нямате време да се нахраните, яжте ядки и хляб.

2. На всяко хранене трябва да се консумират мазнини: вегетарианците не бива да се лишават от прясно краве масло. Не трябва да се прекалява с яйцата и маслото, като и двата продукта трябва да са пресни. Маслото трябва да се съхранява на сухо и тъмно, а не във вода. Недостигът на краве масло се отразява зле на зрението.

3. Гответе с лук: но не го запържвайте, а го варете на едри парчета или на цели глави. Обработването на лук и чесън да става с ръце (белене) и с чукче (раздробяване). И картофите най-много запазват хранителните си качества, когато са варени.

4. Бобът е важна храна: поне веднъж седмично трябва да се яде боб, а при вегетарианците - два пъти в седмицата, защото той замества белтъчините от месото. Най-добре е бобът да се приготвя в гърне на слаб огън.

5. Лещата: веднъж седмично е добре да се консумира леща, тъй като действа добре на зрението.

6. Как да готвим прясно зеле: най-добре е да се вари, като може да се добави и доматено пюре. Сокът от прясно зеле също е много полезен.

7. Консумирайте много чушки и домати: причината е, че са богати на витамини.

8. Продуктите трябва да се готвят в кипяща вода: когато продуктите се сварят, не бива да стоят във водата.

9. Когато нещо се вари, капакът да не се отваря: следете времето и свалете съда от котлона, когато би трябвало всичко да е готово.

10. Плодовете: ябълките и крушите се грижат за чувствата и духа. Черешите са за добро настроение, ягодите и малините са за здрави нерви, дините ободряват, но не бива да се ядат непосредствено преди основно хранене.

11. Консумирайте много чесън: и суров, и сготвен чесънът е важен за сила и добро здраве.

12. Жълтъкът на яйцата: изключително важен за организма ни, а за младите хора - задължителен.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft