Ако искате да свалите няколко излишни килограма, но да не се изтощавате с тежки диети, опитайте да добавите определени подправки и билки към ястията си. Това не само ще ви помогне да коригирате фигурата, но и ще разнообразите обичайното си меню.
Събрахме за вас 12 билки и подправки за отслабване , полезните свойства на които са известни на всички. Те не само допринасят за отслабването, но имат и набор от витамини и хранителни вещества. Изберете какво харесвате и опитайте!
канела
Канелата се е утвърдила като отлично средство за борба с мазнините . Ако я използвате с мляко и мед, ефектът е гарантиран, защото канелата има тенденция да регулира холестерола и кръвната захар, както и да подобри глюкозния метаболизъм.
Нищо чудно, че диетолозите са съгласни, че черният пипер трябва да бъде в ежедневната диета на човек. Факт е, че пиперът съдържа пиперинов алкалоид, който придава самата пикантност на подправката. Успешно помага в борбата с телесните мазнини.
Изяждането на няколко супени лъжици горчица ще ви помогне да се отървете от 50 калории, тъй като подправката ускорява метаболизма. В допълнение, горчицата съдържа витамини РР и В в големи количества, както и цинк, селен и магнезий, известни също с полезните си свойства за човешкия организъм.
куркума
Лекарите и диетолозите препоръчват добавяне на куркума . Всичко е заради куркумина, най- важното вещество в куркумата. Той помага да се справите с нежеланите телесни мазнини.
джинджифил
Много добре известно средство за наднормено тегло . Джинджифилът не само успокоява бушуващия апетит, но и има затоплящ ефект, който помага в борбата с теглото.
кардамон
Кардамонът може да се сравни с джинджифила по своя ефект. Тази подправка помага на тялото да усвоява храната по-бързо, като ускорява процеса на храносмилане.
Добавете глухарче в ястия или направете чай от него, за да почистите тялото от излишни токсини. Факт е, че глухарчето има диуретичен ефект, а също така съдържа фосфор, калций и витамини А, В, С и Е.
Жълтият кантарион ще ви предпази от преяждане, като потисне чувството на глад . Най-добре е тази билка да се пие като чай. Между другото, жълтият кантарион има и други много полезни свойства: предпазва от стрес и влияе положително на психическото състояние.
Яденето на червен пипер помага на тялото да изгаря мазнините , предотвратявайки затлъстяването. Всичко е за капсаицин, вещество, което се намира в кайенския пипер. С редовната употреба на тази подправка тялото забавя производството на мастни клетки.
Женшенът отдавна е известен със своите ползи за човешкото тяло. Употребата му ускорява метаболизма и повишава нивото на енергия поради факта, че количеството кислород в тялото се увеличава.
Свойствата на тази подправка са известни отдавна: роби са яли анасон, за да потискат чувството на глад . Факт е, че плодовете от анасон стимулират секреторните и двигателните функции на стомашно-чревния тракт: той има диуретичен ефект и подобрява храносмилането, като увеличава секрецията на стомашния сок.
Малцина биха си помислили, но лютите чушки се използват при производството на целулитни препарати. Принципът на неговото действие е прост: да предизвика прилив на кръв до проблемно място и да стимулира разграждането на мастните клетки. Тази подправка помага и при поглъщане, благодарение на веществото капсаицин. В допълнение, лютата чушка повишава имунитета и спомага за подобряване на настроението.
Изследователите са съгласни, че консумацията на всякакъв вид подправки насърчава загубата на тегло . Обяснението е много просто: благодарение на вкуса и аромата, които придават подправките, човек се чувства удовлетворен дори когато яде нискокалорични храни. Някои подправки и билки обаче допринасят за целенасочено отслабване.