Дори на най-добрите готвачи се случва да сгрешат - все пак грешките са това, което ни кара да се усъвършенстваме. Но понякога грешките в кухнята се превръщат в шедьоври и остават в историята.
1. Бисквити с парченца шоколад
Рут Уйекфилд е виновникът за съществуването на бисквитките с парченца шоколад. С цел да избегне употребата на какао на прах, тя решава да използва парченца шоколад, за да приготви бисквити за гостите си. Според плановете на Рут, шоколадът е трябвало да се разтопи напълно. Крайният резултат разочарова домакинята, но не и нейните гости. Нейната рецепта е публикувана във вестник в Бостън, който стимулира продажбите на шоколадови блокчета Nestlé. По-късно компанията предоставя на Рут пожизнена доставка на шоколад като награда за нейната рецепта.
2. Кафе
Смята се, че Етиопия е родината на кафето. Според вековна легенда разказва, пастир на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични и не спят през нощта, след консумацията на плодовете на определено дърво. Той споделя за това в близкия манастир и скоро монасите започват да използват плодовете на дървото за приготвяне на стимулиращата напитка. След това кафето достига до Арабския полуостров, а след това и до останалия свят.
3. Течен шоколад "Нутела"
През 40-те години италианският пекар Пиетро Фереро прави опит да създаде алтернатива на шоколада поради недостиг на храна по време на Втората световна война. За целта той смесва захар, лешници и малко какао.
4. Чипс
Южна Америка е родината на картофите, но чипсът е създаден в САЩ. Това се случва през 1853 г., когато готвачът Джордж Кръм най-после намира решение след стотиците клиентски оплаквания, че картофите, които сервират, са „мокри и лепкави“.
5. Сирене
Най-вероятно никога няма да разберем истинската история на създаването на този продукт, но според Международната млечна асоциация, всичко започва с един арабски търговец. За дългото си пътуване през пустинята той взел със себе си мляко, което съхранявал в торба, направена от овчи стомах. Благодарение на високата температура и ензимите в торбата млякото започнало да ферментира. След това рецептата за приготвяне на сирене достига до Азия и Европа.
6. Бренди
Предполага се, че брендито е създадена с цел удължаване срока на виното, за да се запази по време на дългите междуконтинентални пътувания през Ренесанса.
7. Вино
Някога виното не е съществувало във вида, в който го познаваме днес. То е било смес от вода, вино и ракия. Но през Средновековието опитни винопроизводители решават да започнат да го произвеждат като самостоятелна напитка.
8. Кока-Кола
Кока-кола е изобретена от Джон Пембъртън през 1885 г. в Атланда, САЩ, за да се продава в аптеките като "напитка за тоник за мозъка". Той запазва рецептата в тайна, но не скрива факта, че напитката съдържа кокаин, извлечен от листата на кока, както и кофеин от ядки от кола (откъдето идва и името "Кока-кола").
9. Бургер
Бургерът е кръстен на Джон Монтегю, 4-ти граф на Сандвич , който е бил хазартна личност и е обичал да играе на карти. През 1762 г. той нарежда на готвача си да приготви храна, която да може да яде, без да вдига поглед от картите и да не си цапа ръцете.
10. Синьо сирене
През 7-ми век в село Рокфор, Франция, един овчар забравил обяда си в пещера. Няколко месеца по-късно той се върнал в същата пещера и установил, че сиренето се е запазило благодарение на плесента, която расте на това място. В наши дни тази плесенна култура просто се добавя към сиренето по време на производството му.
11. Шампанско
Винопроизводителите в региона Шампан във Франция решават да се конкурират с Бургунди. Поради студените зими в региона, ферментацията на виното спира през зимата и се възобновява през пролетта. Тогава са изобретени стъклените бутилки и корковите тапи, благодарение на които става възможно съхранението на шампанското.
12. Корнфлейкс
Първоначално царевичните люспи са били изобретени с цел потискане на сексуалното желание. Братята Джон Харви Келог и Уил Кийт Келог са ги предлагали на гостите в своя уелнес санаториум.