Целулитът е мистериозно нещо. Учените и много жени си блъскат главите за причините за появата на злополучната „портокалова кожа“.
Затова ние се допитахме до реномирани източници, за да намерим храните , които могат да причинят или влошат целулита .
1. Продукти от бяло брашно
Работата е там, че бялото брашно съдържа рафинирани въглехидрати. Веднъж попаднали в тялото, те се трансформират в захар и след това в глюкоза. Това от своя страна разрушава колагена и провокира развитието на целулит. Избягването на бял хляб, тестени изделия и сладкиши ще увеличи шансовете ви да спечелите битката с портокаловата кожа. Помислете за азиатски юфка, приготвена със сладки картофи, зелен фасул или брашно от елда.
2. Рулца
Много видове рулца и суши – калифорнийски рулца, рулца от риба тон, темпура и т.н. – се правят с мастни съставки като майонеза и крема сирене и също така съдържат рафинирани въглехидрати под формата на бял ориз. Те са много калорични и предизвикват процеси на задържане на течности в организма.
Все по-често можете да намерите рулца (рекламирани като суши), в които хора, които са далеч от японските традиции, добавят майонеза, бекон и други нетипични съставки. Почитателите на азиатската кухня могат да преминат към зеленчуково суши или, ако знаят как да си го приготвят, да заменят белия ориз с кафяв.
3. Бонбони и сладки изделия без захар
Сладките без захар не са решение за тези, които искат да ядат сладко и да се отърват от целулита. Продуктите, които не съдържат захар, но съдържат изкуствени подсладители, често се приготвят с консерванти.
Изследователите вярват, че те могат да действат върху мозъка, карайки ни да искаме да ядем повече изкуствено овкусени храни с нулева хранителна стойност. Но продуктите с изкуствен произход са по-трудни за обработка от тялото, което означава, че „безобидните“ сладки могат да се превърнат в мазнини и „портокалова кожа“.
4. Соев сос
Самият сос не причинява целулит. Но ако вече страдате от него, соевият сос може да влоши ситуацията. Всичко това се дължи на голямото количество сол: водата се задържа в тъканите, поради което се появява подуване. Поради тази причина кожата изглежда набръчкана и възпалена.
Разбира се, едва ли е възможно да се премахне напълно солта: тя се намира в по-големи или по-малки количества в много храни. Но можете да държите ситуацията под контрол: възрастен се препоръчва да консумира не повече от 1,5 g сол на ден.
5. Алкохол
Докато алкохолът се разгражда, той произвежда свободни радикали и уврежда структурата на ДНК. Това от своя страна води до увреждане на колагеновите влакна, които са отговорни за еластичността на кожата. Освен това настъпва дехидратация, което води до възпаление и хиперпигментация на кожата. Тук се появяват бръчки и „портокалова кожа“.
6. Дресинг за салати
Салатните дресинги и сосове, които ни очакват по рафтовете на магазините, съвсем не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Те изобщо нямат витамини. Но обикновено в състава присъстват захар, наситени мазнини и сол. Калорийното им съдържание е извън класациите: например в 2 с.л. дресинг Цезар съдържа 15 г мазнини и 150 ккал. Същият обем сос Blue Cheese съдържа 17 g мазнини и 170 kcal.
Полезните вещества, съдържащи се в зеленчуците, лесно се неутрализират с няколко лъжици такива сосове. Захарта и солта в техния състав имат пагубен ефект върху състоянието на съединителната тъкан, следователно ще има повече целулит. Ако не искате да се ограничавате в храната, научете се как да правите домашни сосове. Не е толкова трудно и такива сосове са много по-здравословни и вкусни от купените от магазина.
7. Млечни продукти
Млечните продукти съдържат ензими, които тялото не може напълно да разгради. Това важи за тези, които страдат от непоносимост към лактоза. Може да няма тежка алергия към млечни продукти, но тялото не усвоява много добре тези вещества. Лошото храносмилане ще доведе до влошаване на целулита.
Освен това преработените млечни продукти съдържат естроген и големи количества сол. Взето заедно, всичко това може да доведе до задържане на течности в тъканите и поява на целулит. Като алтернатива можете да използвате бадемово или кокосово мляко.
8. Зърнеста извара
Когато искаме да влезем във форма, купуваме нискокалорични храни, включително извара. Ако не искате да провокирате появата или влошаването на целулита, ще трябва да забравите за този продукт. В такава извара наистина има малко калории, както и мазнини. Но солта се съдържа в излишък. Например в 100 г такава извара се съдържат 373 мг натриев хлорид. Резултатът е задържане на вода и целулит.
9. Газирани напитки и сокове
Когато активно консумираме въглехидрати (например захар), тялото ни произвежда повече инсулин. Последното помага за увеличаване на размера и броя на мастните клетки, които задържат течности и токсини.
Тъй като течността се натрупва, кръвообращението намалява и токсините разграждат колагена и еластина, които поддържат кожата гладка и стегната. Затова дръжте под контрол приема на захар, особено подсладени газирани напитки, пакетирани сокове, сладкиши, торти и други подобни. Много по-здравословно е да се пие зелен чай, който ускорява метаболизма и предотвратява разграждането на колагена.
10. Закуски, сладкиши и сушени плодове
Яденето на рафинирана захар изчерпва хранителните вещества, включително калций и магнезий, цинк и витамин D. Захарта се усвоява бързо от тялото, което води до рязко повишаване на нивата на глюкозата и причинява появата на целулит. По същата причина вредни са и сушените плодове. Когато се дехидратират, плодовете се свиват, сухата им част изглежда малка - и ние ядем повече от необходимото.
Закуските и бързото хранене са бомба със закъснител. Те съдържат 3 врага на гладката и красива кожа: сол, захар и мазнини. Освен това са калорични и влияят негативно на кръвоносните съдове. Хапва ви се нещо вкусно? Вземете горски плодове или цитрусови плодове вместо бисквити и сладкиши. Те подобряват кръвообращението и премахват токсините от тялото.
11. Месни деликатеси
Бекон, месни деликатеси и други гастрономически изкушения изглеждат като хубава и лека закуска. Но в малки количества те често съдържат около половината от дневната нужда от сол.
Например 100 г пуешки гърди съдържат 772 мг сол. Само 200 г от това месо - и вече сте получили дневната си нужда от сол. Поради това водата ще се задържи в тъканите и ще добави излишни килограми, правейки целулита по-забележим.
12. Кафе и кофеинови продукти
Самото кафе не може да причини целулит. Но това може да усложни ситуацията: всичко това, защото кофеинът има дехидратиращ и вазоконстриктивен ефект. Кръвният поток се забавя, по-малко кръв се влива в мастните тъкани и метаболизмът в тях се извършва по-бавно.
Разбира се, сутрешната ви чаша кафе няма да ви създаде усещане за „портокалова кожа“. Тези, които имат целулит, трябва да пият по-малко кафе. Освен това кафето може да се използва като съставка в домашни антицелулитни ексфолианти.
Кои храни, които причиняват целулит, бихте могли да посочите, за да продължим нашия списък? Или може би познавате онези, които, напротив, ще ви помогнат да се справите с него?