Зеленчуците са неразделна част от всички ястия на повечето национални кухни. Изключение са десертите и сладкишите (а не винаги). Зеленчуковите ястия са необходими за храненето на децата и на тези, които са на диети, както и по време на гладуване.
Полезни вещества от зеленчуците почти изцяло се абсорбират от тялото, а целулозата има благоприятен ефект върху работата на червата. Уловката е, че понякога е много трудно да се храните с растителни ястия и да залъжете децата. Затова днес ще ви кажем как да си ги приготвите, че те да станат най- обичаното ястие в дома ви! Представяме ви бързи и прости рецепти за всеки вкус.
Вкусни ястия от зеленчуци
Печени броколи
Броколите се разделят на съцветия и се поставят върху тава за печене, намазана със зехтин. Сол и пипер на вкус слагате. Покрийте с фолио и печете 10 минути на 200 градуса, след това отстранете фолиото и гответе за още 5-7 минути. Ще бъде по-вкусно, ако поръсите с настъргано сирене, или кашкавал преди да сервирате.
Аспержи в пикантен сос
Разредете аспержито на 4 парчета и го поставете върху мазнина за печене. Смесете лъжица маслинено и сусамено масло, добавете малко соев сос, нарежете скилидка чесън и шепа семена от сусам. Разбъркайте и залейте. Печете 7-10 минути на 180 градуса.
Брюкселско зеле със сирене
бланширайте, изцедете в гевгир. Смесете 1 супена лъжица масло с 0,5 чаша мляко, 1 яйце и 50 грама настъргано сирене, добавете сол на вкус и черен пипер. Поставете зелето в тавичка, залейте го със соса и го изпечете за 30-45 минути на 180 градуса.
Гъби, пържени по френски
Изчистените гъби се слагат върху нагретия тиган с малко количество зехтин. Запържете докато потъмнеят, добавете натрошен чесън и карамфил, добавете 100 мл сухо бяло вино. Продължете да готвите, докато виното се изпари, а след това добавете солта.
Печени чери домати с чесън
Черитата нарежете наполовина. Смесете една супена лъжица зехтин с нарязана скилидка чесън, сол и черен пипер. Оставете тази смес с доматите и поставете във формата. Печете за 20-25 минути при температура от 180 градуса.
Пържен карфиол със сос от сирене
Карфиолът се разделя на съцветия, изсипва се лимонов сок и се запържва, докато придобие златист цвят. Подгответе сосът от сиренето, като смесите заквасената сметана, настърганото сирене, солта и черния пипер. Сложете соса в хладилника за 30 минути и след това сервирайте с карфиола.
Зеленчукови палачинки
Настъргайте морковите, нарежете на ситно лука. Добавете яйце, лъжица брашно, щипка сол и черен пипер. Сладките палачинки изпържете в затоплен тиган с растително масло.
Снек от тиквички
Нарежетеи на парчета тиквичките, поставете върху омазнен лист за печене. Подгответе смес от настъргано сирене и ароматни билки (риган, босилек), добавете щипка чесън на прах . Поръсете тиквичката със зехтин и поръсете със сместа от сиренето. Печете до лек загар на 200 градуса.
Гръцки сос "Tsatsiki"
Настържете краставицата.
Карамелизирани моркови
Нарежете морковите, изпържете в зехтин от едната страна за 2-3 минути, след което ги покрийте и задушете за 15 минути. Свалете капака, обърнете морковите на другата страна, селектирайте с мащерка, черен пипер, сол, поръсете с лимонов сок, извадете от топлина и сервирайте веднага.
Пюре със зелен грах
Сварете картофите, нарежете ги и добавете горещо мляко и масло. Бланширайте зеления грах за 5 минути. Сервирайте картофеното пюре със зелен грах и лук.
Печено зеле със сос от лимон
В блендер разбийте лимонов сок, растително масло, ароматни билки, скилидки чесън, кориандър, сол и захар. Нарежете зелето на резени, сложете на скара или сух тиган с оребрена повърхност. Сервирайте със соса.
Минималното време за подготовка и минимална топлинна обработка - всички витамини ще останат на място , а благодарение на оригиналните сосове вкусът на зеленчуците ще е незабравим