12-те най- вкусни зеленчукови ястия за лятото

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
12-те най- вкусни зеленчукови ястия за лятото
12-те най- вкусни зеленчукови ястия за лятото
43233
12-те най- вкусни зеленчукови ястия за лятото
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Зеленчуците са неразделна част от всички ястия на повечето национални кухни. Изключение са десертите и сладкишите (а не винаги). Зеленчуковите ястия са необходими за храненето на децата и на тези, които са на диети, както и по време на гладуване.

Полезни вещества от зеленчуците почти изцяло се абсорбират от тялото, а целулозата има благоприятен ефект върху работата на червата. Уловката е, че понякога е много трудно да се храните с растителни ястия и да залъжете децата. Затова днес ще ви кажем как да си ги приготвите, че те да станат най- обичаното ястие в дома ви! Представяме ви бързи и прости рецепти за всеки вкус.

Вкусни ястия от зеленчуци

Печени броколи
Броколите се разделят на съцветия и се поставят върху тава за печене, намазана със зехтин. Сол и пипер на вкус слагате. Покрийте с фолио и печете 10 минути на 200 градуса, след това отстранете фолиото и гответе за още 5-7 минути. Ще бъде по-вкусно, ако поръсите с настъргано сирене, или кашкавал преди да сервирате.
Печени броколи
Аспержи в пикантен сос
Разредете аспержито на 4 парчета и го поставете върху мазнина за печене. Смесете лъжица маслинено и сусамено масло, добавете малко соев сос, нарежете скилидка чесън и шепа семена от сусам. Разбъркайте и залейте. Печете 7-10 минути на 180 градуса.

Брюкселско зеле със сирене
бланширайте, изцедете в гевгир. Смесете 1 супена лъжица масло с 0,5 чаша мляко, 1 яйце и 50 грама настъргано сирене, добавете сол на вкус и черен пипер. Поставете зелето в тавичка, залейте го със соса и го изпечете за 30-45 минути на 180 градуса.
Брюкселско зеле със сирене
Гъби, пържени по френски
Изчистените гъби се слагат върху нагретия тиган с малко количество зехтин. Запържете докато потъмнеят, добавете натрошен чесън и карамфил, добавете 100 мл сухо бяло вино. Продължете да готвите, докато виното се изпари, а след това добавете солта.
Гъби, пържени по френски
Печени чери домати с чесън
Черитата нарежете наполовина. Смесете една супена лъжица зехтин с нарязана скилидка чесън, сол и черен пипер. Оставете тази смес с доматите и поставете във формата. Печете за 20-25 минути при температура от 180 градуса.
чери домати
Пържен карфиол със сос от сирене

Карфиолът се разделя на съцветия, изсипва се лимонов сок и се запържва, докато придобие златист цвят. Подгответе сосът от сиренето, като смесите заквасената сметана, настърганото сирене, солта и черния пипер. Сложете соса в хладилника за 30 минути и след това сервирайте с карфиола.
Пържен карфиол със сос от сирене
Зеленчукови палачинки
Настъргайте морковите, нарежете на ситно лука. Добавете яйце, лъжица брашно, щипка сол и черен пипер. Сладките палачинки изпържете в затоплен тиган с растително масло.
Зеленчукови палачинки
Снек от тиквички
Нарежетеи на парчета тиквичките, поставете върху омазнен лист за печене. Подгответе смес от настъргано сирене и ароматни билки (риган, босилек), добавете щипка чесън на прах . Поръсете тиквичката със зехтин и поръсете със сместа от сиренето. Печете до лек загар на 200 градуса.
Снек от тиквички
Гръцки сос "Tsatsiki"
Настържете краставицата.

В дълбока купа комбинирайте кисело мляко, чесън, растително масло, сол и малко оцет. Добавете настъргана краставица и нарязан копър.
Гръцки сос
Карамелизирани моркови

Нарежете морковите, изпържете в зехтин от едната страна за 2-3 минути, след което ги покрийте и задушете за 15 минути. Свалете капака, обърнете морковите на другата страна, селектирайте с мащерка, черен пипер, сол, поръсете с лимонов сок, извадете от топлина и сервирайте веднага.
Карамелизирани моркови
Пюре със зелен грах 
Сварете картофите, нарежете ги и добавете горещо мляко и масло. Бланширайте зеления грах за 5 минути.  Сервирайте картофеното пюре със зелен грах и лук.
Пюре със зелен грах и лук
Печено зеле със сос от лимон
В блендер разбийте лимонов сок, растително масло, ароматни билки, скилидки чесън, кориандър, сол и захар. Нарежете зелето на резени, сложете на скара или сух тиган с оребрена повърхност. Сервирайте със соса.
печено зеле

Минималното време за подготовка и минимална топлинна обработка - всички витамини ще останат на място , а благодарение на оригиналните  сосове вкусът на зеленчуците ще е незабравим

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft