13 уникални храни, които борят болестите с лекота. Ако ги ядете, забравете да боледувате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
13 уникални храни, които борят болестите с лекота. Ако ги ядете, забравете да боледувате!
18582
Снимков материал: pixabay.com
13 уникални храни, които борят болестите с лекота. Ако ги ядете, забравете да боледувате!

В народната медицина има куп рецепти за това какво да ядем и какво не, когато сме болни. Ето по коя причина извадихме 13 от най-добрите подкрепителни храни за защита на тялото.

Благодарение на тях може да предотвратите разболяването си или да се почувствате по-добре, ако вече сте болни.


Овес - съдържа специални растителни влакна, наречени бета-глюкан, които могат да предотвратят инфекция на горните дихателни пътища и болести, свързани със стрес.
Оранжеви плодове и зеленчуци - съдържат бета-каротен, който нашите тела преобразуват във витамин А - важен хранителен елемент за лигавиците на носа и гърлото, както и за имунната система като цяло.

Джинджифил - предотвратява всякакви инфекции и лекува вирусни заболявания. Помага също при гадене, запек и подуване на корема.

Копър - неговите семена са чудесни за дихателната система и лекуват силна кашлица. Бихте могли да се използва както за подправка, така и за направата на билкова отвара.

Банан - витаминозен и брилянтен лек за стомашни неразположения. Има високи нива на калий, важен електролит, който губим лесно при разтройство или повръщане.

Анасон - семената му помагат за изчистване на слузта от белите дробове и облекчаване на кашлицата. За целта пийте чай от счукани анасонови семена и чаша вряща вода. Подправете го с мед и канела.

Чесън - почита се като панацея. Има много съдържание на антиоксиданти, проявява мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бори се с вирусите, синузита и високото кръвно.

Цитрусови плодове - с най-високо съдържание на витамин C, те подсилват имунната система, снабдяват тялото с жива енергия и антиоксиданти, споделиха от петел.бг

Зеленолистни зеленчуци (зеле, коприва, маруля, рукола, спанак) - особено полезни с високото си съдържание на желязо и калий. Увеличават броя на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите, когато се чувстваме болни и ни липсват хранителни вещества.

Куркума - основна част от аюрведическата медицина, има превантивни и лечебни свойства, подобни на джинджифила. Действа противовъзпалително и антибиотично, помага при разстроен корем, нисък имунитет и загуба на апетит.

Боровинки - природен резервоар на антоцианин, мощен антиоксидант, който им придава лилав цвят. Стимулират имунната система, зрението и здравето на мозъка.

Мед - облекчава гърлото и стимулира имунната система. Богат на огромно количество витамини и естествени имуностимулатори, съдържащи се в цветния прашец на растенията.

Пикантни подправки (люти чушки, къри, джинджифил, лук, чесън) - те са полезни в случай на простуда или треска. Подобряват кръвообращението на гърлото, действат отпушващо на носа и синусите. Помагат за изчистване на слузта от белодробните пътища.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft