Професионалните готвачи пазят в тайна всички свои трикове за готвене, споделяйки ги само със своите ученици. Успяхме обаче да открием няколко капки готварска мъдрост, за да ви помогне да направите вкусовете на вашите ястия също толкова страхотни, колкото на Гордън Рамзи. Или дори по-добре. В края на статията има бонус за вас: най-необичайният трик за готвене, който някога сте чували.
1. Перфектната пържола
Не пържете парче месо, което току-що сте извадили от хладилника. Оставете го за час или 2 преди готвене, за да се покачи до стайна температура.
2. Най-сочното месо
Отнема време, за да изпържите правилно пилешкото или свинското месо и можете да ги изсушите много лесно. За да избегнат това, много европейски готвачи използват прост трик: поставят месото в саламура. Приготвянето на добра саламура е много лесно: вземете 3 чаши вода и добавете ¼ чаша сол и ¼ чаша захар. Изсипете саламурата върху месото си, така че течността да го покрие, и приберете купата в хладилник.
Времето за осоляване зависи от дебелината на котлетите, които имате - приблизително 1 час за 1 кг месо. Не го оставяйте повече от 8 часа или по-малко от половин час. Ако готвите пилешки крилца, времето за приготвяне трябва да се базира на средно тегло от 1 крило. Не забравяйте да подсушите котлетите добре преди готвене.
3. Ароматни подправки
За да извлечете естествени вкусове и да подобрите вкуса на черния пипер или кимион във вашето ястие, го сложете в тиган на умерен огън, препичайки ги го, докато започне да ухае. След това можете да използвате хаванче, за да смилате подправките си. Можете да замените смлян черен пипер с зърна черен пипер и да напукате семената. Когато го добавите към ястието си, ще получите много по-добър аромат и вкус.
4. Леко и въздушно тесто
Ако искате да приготвите перфектното тесто, следвайте това просто правило: извадете маслото и яйцата от хладилника предишната вечер, за да ги оставите да станат до стайна температура. Ще ни благодарите по-късно.
5. Риба с деликатна коричка
Ако искате да изпържите риба на скара, намажете малко майонеза върху нея, за да получите вкусна деликатна коричка. Вземете сладкарска четка, потопете върха в соса и леко нанесете майонеза върху рибата. Добавете малко сол и след това изпечете на скара. Гарантираме, че ще получите перфектна златиста коричка.
Използвайте минималното количество подправки върху вашата риба. По-добре е да използвате сол. Когато рибата е готова, напръскайте я с лимонов сок за най-добър резултат.
6. Кремообразно картофено пюре
Преди да превърнете варените картофи в пюрета, трябва да ги изсушите правилно. Просто ги поставете в чист загрят тиган и ги дръжте там, докато остатъците от вода изсъхнат. Не позволявайте на топлината да ги изпържи. Когато картофите изсъхнат, ще получите най-доброто кремообразно картофено пюре.
Малка тайна: за да избегнете пръскането на горещо мляко, когато правите картофено пюре, разбийте някои от тях в тиган и след това добавете млякото.
7. Отлична крем супа
Точно преди да започнете да готвите зеленчукова крем супа, запържете всички зеленчуци отделно със зехтин. След това добавете малко вода или бульон. Пърженето ще карамелизира захарта в зеленчуците и ще подобри вкуса им. Ястието ще бъде изискано и вкусно. Същият трик може да се приложи и за зеленчукова яхния.
8. Най-добрите палачинки
Независимо от рецептата, която следвате, винаги добавяйте 2 супени лъжици заквасена сметана към сместа. Този трик подхожда добре на всички видове палачинки и те се оказват много вкусни, пухкави и без пукнатини.
9. Захарта не е за сладост
Захарта може да бъде толкова добра подправка, колкото солта. Добавете малко захар в ястие с мариновани или пресни домати или доматено пюре - захарта ще намали естествената им киселинност и ще направи вкуса на всяко хранене по-добър.
10. Най-трудното: идеално пържени яйца
3-те компонента на идеално пържени яйца са тиган с дебели стени, масло и минимална топлина. Загрейте тигана и добавете 1/2 супена лъжица масло. Трябва да се разтопи бавно. Счупете яйцата и гответе 4-5 минути. Добавете сол и се насладете на идеално пържени яйца.
11. Бистър бульон
Бистър бульон е основният компонент в много супи, сосове и други ястия. За да направите кристално чист бульон, трябва да готвите пиле на слаб огън без капак поне 3 часа. Не оставяйте да заври и отстранете пяната, когато се появи. След като го приготвите за 1,5 часа, можете да добавите магданоз, целина, моркови и лук.
Когато готвите телешки или агнешки бульон, може да искате да изпечете кореноплодни зеленчуци, преди да ги добавите към супата си. Просто ги нарежете на половинки и ги сложете в загрят тиган без масло. Пържете, докато се появи тъмнокафява кора, и след това ги добавете към бульона. Този трик ще направи вкуса на вашето ястие много богат.
12. Хрупкав хляб
Ако печете у дома, може да сте се сблъскали с трудности с кората : тя е твърде бледа или твърде дебела. Можете да разрешите този проблем доста лесно, като поставите купа с вода във фурната си, когато печете. Парата ще направи магията и ще получите добра хрупкава коричка за хляб.
13. Гответе лука правилно
Използвайте умерен огън за пържене и добавете както олиото за готвене, така и масло към загрятия тиган. Нарежете лука и ги запържете с малко сол. Солта прави 3 добри неща: отървава се от неприятната миризма на лук, помага да се готви по-бързо и карамелизира, за да добави сладък вкус. Трябва да използвате масло само за пържене на лук. Ако искате да избегнете потъмняването им, вместо това използвайте разтопено масло.
14. Не се страхувайте от чесън
Не само вампирите се страхуват от чесън! Миризмата му може да съсипе бизнес среща или романтична вечеря. Ако все още обичате да го ядете, но не искате да се изложите на срещата си, не добавяйте чесън към ястието. Вместо това можете да нанесете сок от чесън върху чинията. Така ще избегнете неприятната миризма и ще се насладите на любимия си вкус.
Бонус: Кажете не на незалепващи тигани!
Забелязвали ли сте някога, че е доста трудно да приготвите нещо с хрупкава коричка върху незалепващ тиган? Причината е незалепващото покритие. Използвайте този тип тиган само за пържене на яйца и палачинки. Но ако искате месото или рибата ви да имат златиста коричка, купете нов тиган без незалепващо покритие. Ще усетите разликата.
Надяваме се, че сте научили нещо ново от статията. Знаете ли някакви трикове за готвене, които ще накарат всички останали да кажат „Уау!“? Разкажете ни в коментарите за вашия опит в готвенето.