Тази проста рецепта за млечно тесто е идеална за тези, които не искат да прекарват много време в месене и чакане да втаса. Особено удобно е за начинаещи готвачи.
Важно е млякото за тестото да е топло, а не студено. Първо разтворете захарта, солта и маята в топло мляко, след което добавете маслото.
Наборът от съставки за тестото е най-простият:
- Мляко 400 ml;
- Захар 1,5 супени лъжици;
- Сол 1/2 ч.л.;
- Олио 2 супени лъжици;
- Мая 1 пакетче (10-11 грама);
- Брашно 4 чаши.
Не чакайте маята да се активира. Веднага пресейте брашното и започнете да месите тестото, първо с лъжица, а когато се сгъсти - с ръце. Моля, имайте предвид, че количеството брашно може леко да варира в зависимост от консистенцията на тестото: трябва да е меко, но да не залепва за ръцете ви.
След като омесите, прехвърлете тестото в торбичка или го увийте във фолио и го поставете в хладилника, но не във фризера, за два часа. След това го извадете, оставете тестото да почине на стайна температура за 15-20 минути, след което го разточете върху набрашнен плот и започнете да правите питките.
Ако не можете да започнете да печете веднага, тестото може да се съхранява в хладилник и да се използва на следващия ден. Запазва свойствата си до 2-3 дни.
Пекат достатъчно бързо - при температура от 190-200 градуса те ще бъдат готови само за 15 минути. Меки и нежни и най-важното - невероятно вкусни.
Опитайте тази рецепта, тя наистина издържа проверката на времето. Пожелавам ви приятен апетит! Не забравяйте да споделите впечатленията си от рецептата.