Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, доста хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийния баланс. Кафявият ориз съдържа влакнини , които помагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване.
Яйца
Те са богат източник на белтъчини и лутеин (който предпазва очите от катаракта). Изследвания сочат, че яйцата предотвратяват образуването на тромби и намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от съвсем ново проучване употребата на 6 яйца седмично намалява с до 14% риска от рак на гърдата.
Употребата на 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерола, тъй като организмът сам произвежда холестерол от наситените мазнини, а не го получава “наготово” от богатите на холестерол продукти.
Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, които се преработват твърде лесно, а също така и лактоза (наричана често “полезната захар”). То е богато и на калций, който е нужни за действието на нервната система и правилната работа на мускулите. Една чаша мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С течение на възрастта, необходимостта от калций се повишава и поради това е важно в ежедневното хранене да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко е много полезно - то е богато на калций, нужен на костите, ето защо е чудесно профилактично средство срещу остеопороза и артрит.
Спанак
Спанакът има повече хранителни вещества, в сравнение с в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Богат е на лутеин.
Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е нужен за работата на мускулите и за понижаване на кръвното налягане. Бананите са източник на фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и поради това са полезни за лечението на киселини.
Пилешко месо
Пилешкото е най-полезно за здравето. Консумирайте пилешки гърди – в тях има малко мазнини, но задължително отстронявайте кожата. То е богато на белтъчини, които помагат за намаляване понижаването на костната плътност, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.
Сьомга
Сьомгата съдържа много омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола, защитават организма от рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресията и предпазват от загуба на паметта. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болест на Алцхаймер.
Боровинки
Тези малки плодове са наистина чудни - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинкитепомагат и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.
Подправки
Солта повишава кръвното. Затова е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.
Чесън
Народното поверие е, че чесънът плаши вампирите. Учените “добавят” към този негов “ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба понижаваопасността от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови болести. Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит. Полезен е и за диабетиците.
Ябълки
Изследванията показват, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малък риск да се разболеят от Алцхаймер).
Веществата в ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
Витамините в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.
Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт. Рибата е полезна и за мозъка и нервните клетки . Рибата намалява и опасността от Алцхаймер .
Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат огромно количество витамин С , повече дори от лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и масла задържат образуването на ензими, предизвикващи развитието на рак.
В ягодите има и много цинк.
Моркови
Те помагат са намаляване развитието на рака, а бета-каротинът влияе благоприятно на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана.
Чушки
Те подобряват метаболизма и способстват за отслабването. Капсаицинът , придаващ лютивината, спомага за стимулирането на стомашен сок и спира развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.
Сладките червени чушки също трябва да са част от менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Изследванията показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.
Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, които се преработват твърде лесно, а също така и лактоза (наричана често “полезната захар”). То е богато и на калций, който е нужни за действието на нервната система и правилната работа на мускулите. Една чаша мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С течение на възрастта, необходимостта от калций се повишава и поради това е важно в ежедневното хранене да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко е много полезно - то е богато на калций, нужен на костите, ето защо е чудесно профилактично средство срещу остеопороза и артрит.
Спанак
Спанакът има повече хранителни вещества, в сравнение с в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Богат е на лутеин.
Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е нужен за работата на мускулите и за понижаване на кръвното налягане. Бананите са източник на фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и поради това са полезни за лечението на киселини.
Пилешко месо
Пилешкото е най-полезно за здравето. Консумирайте пилешки гърди – в тях има малко мазнини, но задължително отстронявайте кожата. То е богато на белтъчини, които помагат за намаляване понижаването на костната плътност, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.
Сьомга
Сьомгата съдържа много омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола, защитават организма от рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресията и предпазват от загуба на паметта. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болест на Алцхаймер.
Боровинки
Тези малки плодове са наистина чудни - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинкитепомагат и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.
Подправки
Солта повишава кръвното. Затова е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.
Чесън
Народното поверие е, че чесънът плаши вампирите. Учените “добавят” към този негов “ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба понижаваопасността от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови болести. Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит. Полезен е и за диабетиците.
Ябълки
Изследванията показват, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малък риск да се разболеят от Алцхаймер).
Веществата в ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
Витамините в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.
Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт. Рибата е полезна и за мозъка и нервните клетки . Рибата намалява и опасността от Алцхаймер .
Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат огромно количество витамин С , повече дори от лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и масла задържат образуването на ензими, предизвикващи развитието на рак.
В ягодите има и много цинк.
Моркови
Те помагат са намаляване развитието на рака, а бета-каротинът влияе благоприятно на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана.
Чушки
Те подобряват метаболизма и способстват за отслабването. Капсаицинът , придаващ лютивината, спомага за стимулирането на стомашен сок и спира развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.
Сладките червени чушки също трябва да са част от менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Изследванията показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари