15 най-полезни храни за здравето

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
15 най-полезни храни за здравето
12081
Източник: frognews.bg
15 най-полезни храни за здравето

Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, доста хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на  енергийния баланс. Кафявият ориз съдържа влакнини , които помагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване.

Яйца
Те са богат източник на белтъчини и лутеин (който предпазва очите от катаракта). Изследвания сочат, че яйцата предотвратяват образуването на тромби и намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от съвсем ново проучване употребата на 6 яйца седмично намалява с до 14% риска от рак на гърдата.

Употребата на 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерола, тъй като организмът сам произвежда холестерол от наситените мазнини, а не го получава “наготово” от  богатите на холестерол продукти.

Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, които се преработват твърде лесно, а също така и лактоза (наричана често “полезната захар”). То е богато и на калций, който е нужни за действието на нервната система и правилната работа на мускулите. Една чаша мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С течение на възрастта, необходимостта от  калций се повишава и поради това е важно в ежедневното хранене  да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко е много полезно - то е богато на калций, нужен на костите, ето защо е чудесно профилактично  средство срещу остеопороза и артрит.

Спанак
Спанакът има повече хранителни вещества, в сравнение с в който и да е друг. Спанакът е  източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Богат е на лутеин.

Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е нужен за работата на мускулите и за понижаване на кръвното налягане. Бананите са източник на фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и поради това са полезни за лечението на киселини.

Пилешко месо
Пилешкото е най-полезно за здравето. Консумирайте пилешки гърди – в тях има малко мазнини, но задължително отстронявайте кожата. То е богато на белтъчини, които помагат за намаляване понижаването на костната плътност, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.

Сьомга
Сьомгата съдържа много омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола, защитават организма от рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресията и предпазват от загуба на паметта. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болест на Алцхаймер.

Боровинки
Тези малки плодове са наистина чудни - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинкитепомагат и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

Подправки
Солта повишава кръвното. Затова е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.

Чесън 
Народното поверие е, че чесънът плаши вампирите. Учените “добавят” към този негов “ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба понижаваопасността от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови болести. Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит. Полезен е и за диабетиците.

Ябълки
Изследванията показват, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малък риск да се разболеят от Алцхаймер).
Веществата в ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
Витамините в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт. Рибата е полезна и за мозъка и нервните клетки . Рибата намалява и опасността от Алцхаймер .

Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат огромно количество витамин С , повече дори от лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и масла задържат образуването на ензими, предизвикващи развитието на рак.
В ягодите има и много цинк.

Моркови
Те помагат са намаляване развитието на рака, а бета-каротинът влияе благоприятно на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови  да се подправя с растителна мазнина или сметана.

Чушки
Те подобряват метаболизма и способстват за отслабването.  Капсаицинът , придаващ лютивината, спомага за стимулирането на стомашен сок и спира развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.
Сладките червени чушки също трябва да са част от менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Изследванията показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на  раковите клетки  и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft