Почти всеки може да се съгласи, че готвенето е изкуство. Ето защо е важно да разчитаме не само на нашия талант за готвене, но и на набор от правила. Нещо повече, готвенето има свои тайни, които готвачите предават от поколение на поколение.
Ниe откраднахме малко известни трикове, които ще направят вашите ястия още по-вкусни и достойни за най-добрите кухни в света.
Обичате люти чушки, но искате да са по- малко люти? Просто извадете семената и жилките и ги изплакнете със студена вода. Пикантността няма да изчезне просто ще намалее, а вкусът ще остане същият.
Можете да получите хрупкави картофки без пържене, като просто ги напудрите с брашно и ги изпечете.
Страхувате се от калориите? Можете да замените тежката сметана с 3/4 разбит белтък, когато правите десерт.
Ако не сте сигурни дали да поставите зеленчуци във вряла или студена вода, имайте предвид този съвет: зеленчуците, които растат под земята, изискват студена вода, а тези, които растат над земята, изискват гореща вода.
Когато разбивате белтъците, обърнете купата с главата надолу, за да проверите консистенцията: ако е готова, веществото трябва да остане в купата.
Нарязването на лук може да бъде лесно, ако първо го разделите на две, отрежете върха и корена, направите няколко хоризонтални разфасовки, последвано с няколко разрези по дължина. Количеството разфасовки зависи от желания размер на кубчетата. И накрая нарежете лука напречно.
Използвайте цвекло, печено във фолио за салати: за разлика от вареното, то съдържа повече витамини и запазва повече вкус и цвят.
Винаги овкусявайте салатата си само след добавяне на сол. В противен случай дресинга няма да позволи на солта да се разтвори напълно.
Един трик, който няма да позволи на макароните ви да се залепят, е да използвате колкото се може повече вода. Вземете поне (1 литър) вода за (100 гр) "суха" паста и ще получите перфектни резултати.
Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста: теглото на брашното трябва да е равно на теглото на захарта, а теглото на яйцата трябва да е равно на теглото на маслото.
За да приготвите меко и гладко картофено пюре, добавете малко мляко и малко сода за хляб на върха на ножа и разбийте 2-3 минути.
Можете да получите по-сочни цитрусови плодове, като ги поставите под гореща вода или ги загреете в микровълнова фурна и плътно ги изстискате на ръка
Използвайте дървена пръчка, за да проверите дали маслото за пържене е достатъчно горещо или не. Ако видите балончета около пръчката, това означава, че е време да започнете да готвите.
За незалепващ ориз го изпечете в тиган с малко растително масло и след това добавете вода да заври. Ако искате да добавите лека миризма на чесън, добавете една скилидка чесън и я отстранете, след като оризът се свари.
Ако планирате да сервирате тестени изделия със сос, не добавяйте масло във водата, тъй като това няма да позволи на соса да насити пастата с вкуса си.
Ако искате да нарежете домат, без да оставяте соковете му да се изсипват, нарязвайте стриктно по сърцевината на повърхността на домата: вътре има жилки, които отделят семената от стената на домата.
Всеки знае да поръси повърхността с брашно, преди да разточи тесто за баница. Ако обаче правите сладко ястие, можете да замените брашното с какао на прах: то ще създаде деликатен аромат и няма да повлияе на вкуса.
За да направите кюфтетата по-вкусни, загрейте нарязания лук с помощта на растително масло и след това ги смелете заедно с месото. Не само ще подобри вкуса, но ще премахне всякакъв шанс да намерите суров лук в кюфтетата.
Всеки готвач има своя собствена тайна за приготвяне на идеалната пържола. Но в едно се съгласяват всички - тиганът трябва да е много горещ и да пуши.
Пробвали ли сте някой от тези съвети? Или може би имате свой собствен? Чувствайте се свободни да споделите вашите трикове за готвене в коментарите!