Счита се, че този натурален препарат от народната медицина има 150 пъти по-силен ефект от лимона. Използва се за прочистване на червата и черния дроб и помага за елиминирането на бактериите и токсините, натрупани с времето.
Този препарат се приготвя много лесно от сушени плодове, които съдържат 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали в сравнение с пресния вариант. Сушените плодове се считат за отличен източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти (особено полифеноли). В състава му влизат следните плодове:
СТАФИДИ
Множество изследвания показват, че стафидите могат да помогнат за: понижаване на кръвното налягане, подобряване на регулирането на нивата на кръвната захар, намаляване на възпалителните процеси, намаляване на холестерола в кръвта.
Те са богати на фибри, калий и други различни фитохимикали и имат нисък до среден гликемичен индекс.
СИНИ СЛИВИ
Сините сливи са много питателни и са богати на калий, фибри, витамин А и витамин К. Те са известни със своя слабителен ефект, който се дължи на високото съдържание на фибри и наличието на съединението – сорбитол.
Те също са отличен източник на набор от антиоксиданти. Някои проучвания показват, че сините сливи могат да инхибират окисляването на така наречения лош LDL холестерол и по този начин да намалят риска от сърдечни заболявания. Те също са богати на минерала бор, който може да помогне при остеопороза.
ФУРМИ
Сухите фурми са отличен източник на фибри, желязо и много други минерали. От всички сушени плодове фурмите се считат за един от най-добрите източници на антиоксиданти.
СУШЕНИ КАЙСИИ
Всички ползи за здравето от сушените кайсии са значителни и помагат на организма срещу редица заболявания на кожата, косата, сърдечно-съдовата система, а също така са отлични за организма като цяло.
А ето и как се приготвя въпросният лек за дебелото черво :
РЕЦЕПТА (за 2 дни):
- 3 сушени смокини
- 4 сушени кайсии
- 6 сушени сливи
- 50 г стафиди
- 7 фурми
- 500 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сушените плодове се нарязват на по-малки парчета и се заливат с вода. От момента на завиране намалете температурата и варете на тих огън 10 минути.
Ако по време на варенето се появи пяна, отстранете я с лъжица. След изминалото време прецедете течността, от която ще получите две чаши. Смелете плодовете на каша и съхранявайте в стъклен буркан в хладилник.
УПОТРЕБА:
Една чаша от течността сутрин на гладно, една голяма лъжица от "сладкото" преди всяко хранене (или по време на хранене).
ЗАБЕЛЕЖКА: Преди да използвате препарати от народната медицина, винаги трябва да се консултирате със своя лекар!