Започва сезонът на ягодите, а освен пресни, всички ги обичаме сварени на ароматно сладко. Днешната рецепта за ягодово сладко започва с обичайните продукти, но един дребен детайл придава необичайна свежест на готовия продукт.
Ягодово сладко "Свежест"
- 2 кг ягоди
- 1,5 кг захар
- 2 лимона
- 25 пресни листенца от мента
- 25 листа от босилек
Поставете плодовете (измити, изсушени и без дръжки) в дълбока купа и засипете със захарта. Оставете няколко часа, за да се отдели сокът от ягодите.
Поставете купата на умерен огън и варете 5 минути след кипването. После добавете измитите листа от мента и босилек и варете още 5 минути.
Добавете нарязаната вътрешност на лимона и предварително настърганата лимонена кора. След това доварете сладкото на слаб огън за около 15 минути. Отстранете от огъня и оставете за 8-10 часа.
Вторият етап от приготвянето:. Поставете отново съда на огъня, варете 5 минути след кипването, след това насипете сладкото в стерилизирани буркани и затворете плътно с капаци.