Надали има човек, който да не си спомня ароматния и сладък вкус на истинските нектари , които са ни приготвяли нашите майки и баби.
Това, което днес купуваме от магазините и което е обозначено като нектар, наистина продължава да се услажда, но реално не се знае какво точно консумираме и доколко то е полезно за нашето здраве .
Под нектар се разбират тези плодови напитки, които са запазили частици от плодовете в тях и не са толкова бистри като обикновения сок.
У нас най-разпространен е нектарът от праскови и кайсии, който можем спокойно да си приготвим и сами в домашни условия, като трябва да се отбележи, че най-вкусният нектар става от домашно отглежданите плодове.
Ето 2 рецепти, които можете да изпробвате, като в зависимост от това дали обичате по-сладко или по-кисело, можете да експериментирате с количеството захар, което ще прибавяте към плодовете.
Необходими продукти: 900 мл вода, 1.3 кг праскови, 350 г захар.
Начин на приготвяне : Водата и захарта се смесват и се слагат да поврат заедно за около 3 мин. Прасковите се измиват, обелват и им се махат костилките.
Нарязват се на по 4 парчета и се добавят към захарния сироп.
Изсипва се в предварително измити бутилки, затваря се херметически и се стерилизира за около 15 минути. Така приготвеният нектар е готов за консумация, но не забравяйте, че преди да го сипвате в чаши е добре да разтръскате бутилките, за да се получи хомогенна смес.
Необходими продукти : 1 кг кайсии, 250 г захар, 1 л вода.
Начин на приготвяне: Кайсиите се измиват и се пускат за кратко време във вряща вода, за да могат да се обелят по-лесно. Обелват се, маха им се костилката. Варят се за 10 минути и се претриват през сито.
В достатъчно голям съд се смесват водата и захарта, за да се получи захарен сироп. Той се смесва с претритите плодове и всичко се слага да се вари за 5 минути. Ако е необходимо може преди това пак да се прецеди. Готовият нектар се сипва в бутилки, които се затварят херметически.