2 лъжици ром в тестото и гостите подават чинии за допълнително! ПИЯНА ябълкова торта - вкус като този не се забравя лесно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
2 лъжици ром в тестото и гостите подават чинии за допълнително! ПИЯНА ябълкова торта - вкус като този не се забравя лесно!
2 лъжици ром в тестото и гостите подават чинии за допълнително! ПИЯНА ябълкова торта - вкус като...
14311
Източник: За Жената
 2 лъжици ром в тестото и гостите подават чинии за допълнително! ПИЯНА ябълкова торта - вкус като този не се забравя лесно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба ми ни правеше този пухкав ябълков сладкиш всеки път, когато й идвахме на гости. Неустоимо лакомство от прости съставки, които абсолютно всеки може да приготви.

Днес и аз го правя за моите деца, макар и да пропускам рома в заливката, когато го приготвям за тях. Всичките ми познати го обожават и знаят, че като дойдат на гости, ще получат по парченце от ароматната Пияна ябълкова торта . Споделям с вас рецептата:

Пияна ябълкова торта

Имаме нужда от:

  • 350 гр. полугрубо брашно
  • 250 г гранулирана захар
  • 250 г настъргани ябълки
  • 100 ml растително масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 супена лъжица какао
  • 2 супени лъжици ром
  • 1 опаковка бакпулвер
  • 1 опаковка ванилова захар
  • по желание - орехови ядки

За заливката:

  • 50 г разтопено масло
  • 150 г пудра захар
  • 2 супени лъжици ром
  • 2 супени лъжици гореща вода

Приготвяне:

Едро настържете ябълките в купа.  Добавете захарта и брашното. Налейте олиото и млякото.

След това добавете яйцата, какаото и рома.

Накрая към сместа добавете бакпулвера и ваниловата захар.

По желание може да добавите в тестото и натрошени ядки - орехи, лешници, бадеми...

Всичко се разбърква старателно с дървена лъжица.

Намажете тава за печене (40 х 33 см) с масло и поръсете с едро брашно.

Изсипете тестото върху тавата за печене и разпределете равномерно по цялата повърхност.

Загрейте фурната на 170°C.

Поставете тавата с тестото във фурната и печете 15 минути.

пиян ябълков сладкиш

Снимка: YouTube

Пригответе заливката: добавете разтопено масло в купа с пудрата захар.

След това добавете ром и гореща вода, разбъркайте всичко добре.

Върху сладкиша се изсипва глазурата и се намазва хубаво по цялата повърхност.

бяла глазура сладкиш

Снимка: YouTube

Отгоре поръсете със смлени ядки (може да използвате също кокос или коледна поръска).

Оставете тортата да изстине и сервирайте.

пияна ябълкова торта

Снимка: YouTube

ябълкова торта с ядки

Снимка: YouTube

Желаем ви добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft