Случва ли ви се понякога късно вечер да ви се преяд нещо сладко и да нямате нищо под ръка, освен брашно, а в хладилника чаша кисело мляко, няколко яйца и самотна ябълка. В този случай на помощ идва рецептата за лек ябълков пай . Ще ви отнеме не повече от 10 минути, за да го приготвите, а резултатът ще надмине всички очаквания.
Пайът се оказва великолепен, ароматен, хрупкав - просто мечта! В него няма мая, така че дори тези, които са на диета, могат да си позволят малко парче. Опитайте и вземете мощен заряд от ендорфини.
съставки
Яйце 2 броя
захар 200 g
ванилия 1 ч.л.
кисело мляко 250 мл
Пшенично брашно 300 g
масло 50 g
Ябълка 2 броя
сода 0,5 ч.л.
подготовка
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбийте яйцата в купа, добавете захарта, ванилията и разбийте с миксер на максимална скорост, докато масата се сгъсти и увеличи обема си. В отделна купа смесете киселото мляко със сода и разбийте до пяна.
Комбинирайте двете смеси и изсипете охладеното масло. Постоянно бъркайки, бавно добавете брашното.
Поставете сладкишът във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 45–50 минути. Готовността проверявайте с клечка за зъби. Ако сладкишът покафенее отгоре и още не е изпечен вътре, покрийте с фолио и върнете във фурната.
Ябълков пай, приготвен във фурната, е изходът, когато трябва бързо да измислите нещо за закуска или следобеден чай. Пригответе този разкошен деликатес и поглезете семейството си. Приятен апетит!