Кашкавалките са сред най-обичаните тестени закуски на децата и не само. Мекото тесто, вкусната коричка и примамващият аромат не могат да оставят равнодушен никого.
Завъртени кашкавалки
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 яйца
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно + още малко за омесване
1 пак. бакпулвер
180 гр. кашкавал
40 гр. масло
Приготвяне:
В купата, в която ще месите, сложете киселото мляко и содата, разбъркайте. След като шупне, добавете яйцата, но без единия жълтък (той е за намазване). Сложете олиото, разбъркайте и започнете да добавяте на части пресятото брашно с бакпулвера.
Омесете меко тесто (може да не се наложи да използвате цялото количество брашно или пък да добавите още малко - зависи от влажността на останалите продукти и големината на яйцата).
Набрашнете хубаво плота, премесете тестото и го разточете на правоъгълник. Отделете 40 г от настъргания кашкавал. Останалия го разпределете върху тестото. Сложете парченца от маслото, но оставете малко за отгоре.
Навийте на руло и нарежете на филийки (охлювчета).
Наредете спиралките в тавичка, покрита с хартия за печене.
Разбийте отделения жълтък заедно с половин лъжица кисело мляко. Намажете охлювчетата с тази смес. Поръсете с останалия кашкавал и сложете по едно парче масло върху всяко кръгче.
Печете завъртените кашкавалки на 200 градуса без вентилатор за 20-25 минути (до златисто).
Да ви е сладко!