Сигурно няма домакиня, която да не знае как се прави кекс . Но невинаги резултатът оправдава очакванията ни - колко често ви се е случвало да не бухне достатъчно, да стане глетав отвътре или пък твърд като подметка? Е, с тази лесна рецепта няма да имате подобни грижи, защото кексът, приготвен по нея, става чудно вкусен и пухкав, освен това остава мек с дни, ако не го изядете на секундата - толкова е вкусен.
Кекс с аспирин
Продукти:
6 яйца
1 кофичка от кисело мляко захар
1 кофичка от кисело мляко бяло брашно
1 ч.ч.хладка вода
2 с.л.какао
2 хапчета аспирин
1 ванилия
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте в дълбок съд белтъците с половината захар на пухкав сняг, а жълтъците - отделно до побеляване с останалата захар. Добавете разтворения в хладката вода аспирин и разбъркайте. Прибавете ванилията, след което - постепенно брашното. Разбъркайте до еднородна гъста смес. Отделете 1-2 чаши от тестото и оцветете с какаото.
В намаслена и набрашнена форма за кекс излейте половината от бялата смес, отгоре разпределете кафявото тесто и покрийте с другата половина от бялата смес. С клечка направете шарки, като движите на зиг-заг.
Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (проверете със суха клечка - около 40-45 минути).
Охладете готовия сладкиш и след като изстине, поръсете с пудра захар и нарежете.