Обикновено, когато става въпрос за печиво, домакините веднага се настройват на факта, че готвенето ще им струва скъпо, както във времето, така и в съставките. Днес ще ви покажем как да направите бананов пай в тиган с едно яйце.
БАНАН ПАЙ В ТИГАН
Тази торта е от поредица прости, неусложнени и ароматни десерти, които не е необходимо да се приготвят дълго и старателно. Няколко налични съставки, дълбок тиган с незалепващо покритие ще направи почти всичко вместо вас. Ако смятате, че приготвянето на пайове е трудно, не забравяйте да изпробвате рецептата за сладкиш в тиган.
СЪСТАВКИ
150 г брашно
150 мл мляко
1 яйце
2 банана
80 г захар
6 супени лъжици растително масло
1 ч.ч бакпулвер
1 ч.ч ванилова захар
1 щипка сол
Разбийте заедно яйцата, захарта и щипка сол в дълбока купа до гладкост.
Добавете ванилова захар или ванилова есенция, в зависимост от това, което имате налично. И отново смесете всичко.
Изсипете мляко и зеленчуци или разтопено масло в яйчената смес. Млякото може да бъде заменено с кисело мляко, това ще направи пая още по -великолепен .
Пресейте брашното и добавете бакпулвера към него. Вместо бакпулвер можете да използвате сода на върха на ножа, гасена с лимонена киселина. Смесете сухи и течни съставки.
Намажете дъното на тиган с дълбочина 22-24 см с масло. Поръсете повърхността с 3 ч.ч. захар
Обелете бананите и ги нарежете на малки кубчета с дебелина 3-4 см.
Поставете филийките банан в тиган и ги покрийте с тестото . Изгладете тестото отгоре и покрийте тигана с капак.
Гответе сладкиша на слаб огън за 40-50 минути. Проверете готовността с клечка за зъби. Покрийте тигана с чиния и обърнете пая върху него.
Тази торта се оказва еластична и ароматна, може да се приготви във фурната с всякакъв пълнеж. Ако не обичате банани, използвайте ябълки, кайсии, круши, сливи като пълнеж. Във фурната пайът се пече 35-45 минути на 180 градуса. Препоръчвам банановата пита да се излее с бита сметана или гъста заквасена сметана. Как ви се струва рецептата за бананов пай?