По принцип рядко пържа храна. Разбирам, че горещото олио не носи нищо добро за тялото, камо ли дете. Но е по-добре, ако приготвя сладките сам, отколкото децата купуват чипс в училище. Така в менюто ни се появиха картофени пръчици със сирене .
В моята къща картофените пръчици със сирене се предлагат като закуска, както и гризини . Децата вземат една ръка и пируват в движение. За да ги накарам да изядат пръчките на масата, трябваше да взема цяла книга с различни сосове . Но резултатът си заслужаваше. Препоръчвам да приготвите такава закуска и за вас!
Съставки
Картофи 200-250 g
кашкавал 80 g
Масло 20-30 g
Сол 0,5 ч.л.
Черен пипер (смлян)
Чесън 1 скилидка
Магданоз на вкус
Пшенично брашно 80-100 g
Яйце 1 бр
Галета 10 g
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Сварете обелените картофи, докато омекнат. След това отстранете кората и върнете пулпата в тенджерата. Добавете бучка масло. Пасирайте картофеното пюре. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Към сместа добавете смлян чесън и накълцани билки. Разбийте в яйце. Разбъркайте всичко добре. Постепенно добавете брашно към сместа. Разбъркайте.
Трябва да имате картофено тесто, което лесно се отделя от ръцете ви. Разделете го на 8-10 порции, навийте ги на пръчици. Поръсете продуктите с галета.
Загрейте растително масло в тиган. В него запържете картофени пръчици от всички страни, като ги поставяте по 3-4 парчета наведнъж. Трябва да се появи златиста коричка.
Прехвърлете готовите пръчки от тигана директно върху хартиени кърпи. Те ще абсорбират излишните мазнини. След това прехвърлете пръчките в плато, сервирайте със соса.
Между другото, картофени пръчици могат да се приготвят и от остатъците от картофеното пюре от вчера. Това ги прави още по-вкусни, мисля. Водя до факта, че това ястие е възможно най-опростено, въпреки това вкусно. Препоръчвам да го приготвите тази вечер!