Бабината Картофеница - 2 кг картофи, 10 минути и сте готови с вечерята! Няма по-вкусно нещо с картофи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бабината Картофеница - 2 кг картофи, 10 минути и сте готови с вечерята! Няма по-вкусно нещо с картофи:
Бабината Картофеница - 2 кг картофи, 10 минути и сте готови с вечерята! Няма по-вкусно нещо с...
6721
Бабината Картофеница - 2 кг картофи, 10 минути и сте готови с вечерята! Няма по-вкусно нещо с картофи:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази простичка гозба с картофи е една от любимите на моята баба. Тя я наричаше Картофеница , но сигурно ние днес бихме й дали името огретен или запеканка с картофи . Както обаче и да му викате, това е любимото ми ястие от детството и най-вече - хрупкавите краища на картофеницата, които са най-препечени и вкусни.

Основните съставки са картофи и лук, а когато се запече, се поръсва със запържен чесън. Може да се приготви в постен вариант с газирана вода, или в "блажен" вариант с мляко. Рецептата за блажния вариант можете да прочетете точно под постния. Ето какво ви трябва:

Бабината Картофеница

Продукти: 

2 кг картофи

2 глави лук

150 мл олио

200 г брашно

сол и смлян черен пипер на вкус

100 мл газирана вода (не е необходимо)

около 50 г маргарин (или масло за блажния вариант)

няколко скилидки чесън (колкото повече, толкова по-добре)

малко зехтин

Приготвяне: 

Обелете картофите и ги настържете или нарежете на ситно, след това направете същото с лука (може и да го нарежете на ситно). Добавете олио, брашно и овкусете със сол и черен пипер, а ако е много гъсто, добавете газирана вода.

картофи с лук

Намажете с олио тавата на фурната, след това я поставете във фурната и я включете да загрее до 250 градуса. Когато се загрее добре, внимателно я извадете от фурната и изсипете в нея приготвената смес. Така се постига незалепващ ефект и запеканката няма да залепне за дъното.

картофеница

Заравнете и върнете във фурната да се пече около 10 минути на 250 градуса, след това около 20 минути на 200 градуса (или в зависимост от вашата фурна). През това време в малко олио се запържва ситно нарязан чесън, след което се добавят 100 мл вода и 50 г маргарин/зехтин и се оставя да заври.

След около половин час, когато картофеницата се изпече, се изважда от фурната, нарязва се на кубчета, залива се с чесновата заливка и се връща във фурната за още 10 минути. Ако не постите, можете да я сервирате с кисело мляко, айран, сметана, сирене или просто да я хапнете така, много е вкусно. Ето рецептата за блажния вариант, малко по-различен от постния:

картофеница на фурна

картофеница парчета

Блажна картофеница

Продукти: 

500 г картофи

1 глава лук

5 супени лъжици брашно

200 мл мляко

50 мл олио

2 яйца

2 чаени лъжички сол

1 чаена лъжичка черен пипер на прах

запеканка с картофи

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете лука, нарежете го на ситно, колкото можете.

Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазнена тава с размери 20х40 см. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса за около 20 минути. Оставете да изстине леко, след което нарежете на кубчета. Сервирайте гореща.

картофена запеканка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft