Тази простичка гозба с картофи е една от любимите на моята баба. Тя я наричаше Картофеница , но сигурно ние днес бихме й дали името огретен или запеканка с картофи . Както обаче и да му викате, това е любимото ми ястие от детството и най-вече - хрупкавите краища на картофеницата, които са най-препечени и вкусни.
Основните съставки са картофи и лук, а когато се запече, се поръсва със запържен чесън. Може да се приготви в постен вариант с газирана вода, или в "блажен" вариант с мляко. Рецептата за блажния вариант можете да прочетете точно под постния. Ето какво ви трябва:
Бабината Картофеница
Продукти:
2 кг картофи
2 глави лук
150 мл олио
200 г брашно
сол и смлян черен пипер на вкус
100 мл газирана вода (не е необходимо)
около 50 г маргарин (или масло за блажния вариант)
няколко скилидки чесън (колкото повече, толкова по-добре)
малко зехтин
Приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете или нарежете на ситно, след това направете същото с лука (може и да го нарежете на ситно). Добавете олио, брашно и овкусете със сол и черен пипер, а ако е много гъсто, добавете газирана вода.
Намажете с олио тавата на фурната, след това я поставете във фурната и я включете да загрее до 250 градуса. Когато се загрее добре, внимателно я извадете от фурната и изсипете в нея приготвената смес. Така се постига незалепващ ефект и запеканката няма да залепне за дъното.
Заравнете и върнете във фурната да се пече около 10 минути на 250 градуса, след това около 20 минути на 200 градуса (или в зависимост от вашата фурна). През това време в малко олио се запържва ситно нарязан чесън, след което се добавят 100 мл вода и 50 г маргарин/зехтин и се оставя да заври.
След около половин час, когато картофеницата се изпече, се изважда от фурната, нарязва се на кубчета, залива се с чесновата заливка и се връща във фурната за още 10 минути. Ако не постите, можете да я сервирате с кисело мляко, айран, сметана, сирене или просто да я хапнете така, много е вкусно. Ето рецептата за блажния вариант, малко по-различен от постния:
Блажна картофеница
Продукти:
500 г картофи
1 глава лук
5 супени лъжици брашно
200 мл мляко
50 мл олио
2 яйца
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка черен пипер на прах
Приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете лука, нарежете го на ситно, колкото можете.
Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазнена тава с размери 20х40 см. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса за около 20 минути. Оставете да изстине леко, след което нарежете на кубчета. Сервирайте гореща.