Отлична рецепта за домашно сирене само с 2 съставки, без сирнена мая и с наистина бърза подготовка. Имате всичко необходимо у дома - трябва ви само малко смелост да опитате!
Домашно сирене от 2 продукта
Продукти:
2 литра мляко с по-висок процент мазнини (най-добре домашно, пълномаслено)
60 мл оцет
Капка лимонов сок (не е необходимо, сиренето ще се получи и без него)
Сол и черен пипер на вкус
Ако обичате по-солено сирене, добавете още сол, а ако не сте сигурни, можете да я добавите към суроватката по-късно.
Приготвяне:
Налейте млякото в тенджера. Не използвайте мляко с дълъг срок на годност, идеално е да използвате възможно най-прясното мляко.
Посолява се и се разбърква добре.
Загрейте млякото при непрекъснато бъркане.
Мякото не трябва да завира - когато се появят мехурчета, изключете огъня.
Добавете оцет и, ако желаете, капка лимонов сок и разбъркайте - виждате как суроватката се отделя.
Сега пригответе цедка и я покрийте с няколко слоя марля.
Изсипете съдържанието на тенджерата и изцедете колкото е възможно повече течност, завъртете здраво краищата марлята и изстискайте течността с помощта на пръстите си.
Оставете сиренето в хладилник за поне 1 час, като най-добре поставете отгоре някакъв тежък предмет, за да се доизцеди течността.
След това може да опитате резултата. :-)
Пожелаваме ви добър апетит! :-)