Хранителните вещества в храната, която ежедневно консумираме могат да ни забави стареенето на мозъка, дори и да му върне силата, показва ново проучване.
2 порции на ден от всеки зелени листни зеленчуци (спанак, зеле, лозови листа) ще подмладят мозъка ви с 11 години , главно поради голямото количество витамин К.
В проучването са мерили познавателните способности на по-възрастни хора. Тези, които често консумирали зелени листни зеленчуци са имали 11 години по-млад мозък за разлика от останалите.
Намаляването на познавателните способности е основен проблем в болестта на Алцхаймер и за първи път се разкри по какъв начин развитието на същата може частично да се предотврати, т.е. да намалее.
Витамин К не е единствената хранителна съставка в тези зеленчуци. Важна роля имат и бета каротина, фолатите и лутеин, които като микс от хранителни стойности могат да отложат и старческата деменция.