Наскоро получих от роднини цяла планина от млади тиквички и не знаех какво да правя с тях. Правех зеленчукови яхнии, палачинки и кюфтета с кайма, дори стигна до пържене. Накрая вече ни писна, докато една приятелка не ми сподели за тази рецепта за запеканка и много я харесахме вкъщи.
Резултатът е такава красота! Роднините са много щастливи, а и аз самият бях доста доволен от резултата.
Затова днес редакцията спокойно можем да ви препоръчаме този вариант за бърз и сърдечен обяд или пък вечеря
ЗАПЕКАНКА ОТ ТИКВИЧКИ
СЪСТАВКИ
2 тиквички
1 лук
3 яйца
150 г кашкавал
80 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
малък куп копър
250 г брашно
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
подправки на вкус
ПОДГОТОВКА
Първата стъпка е старателно да изплакнете и изсушите тиквичките с хартиени кърпи. След това се отървете от опашките от тиквички и нарежете самите тиквички на тънки филийки. Най-добрият начин да направите това е с шредер, така че резените да са с идеална дебелина.
На следващо място, според плана, омесете тестото. За целта вземете дълбока купа и комбинирайте пресятото брашно с бакпулвер, яйца и растително масло в нея.
Разбъркайте съставките, докато сместа стане напълно гладка.
След това обелете лука и го нарежете на малки кубчета. Нарежете също копъра и настържете кашкавала на големи ивици.
Към тестото добавете всички съставки, приготвени на този етап. Не забравяйте да добавите сол, черен пипер и любимите си подправки в купата с тестото, за да направите ястието ароматно и богато.
След това разбъркайте тестото отново до гладкост.
Сега покрийте съда за печене с пергаментова хартия и леко я намажете с растително масло. Ако хартията не е намазана с масло, тя може да се залепи за запеканката или да се намокри и да съсипе съда, така че не пренебрегвайте това
След цялата подготвителна работа поставете нарязаните тиквички в тава за печене и ги покрийте с тестото. Използвайте силиконова шпатула, за да разпределите равномерно тестото по цялата форма.
Остава само да загреете фурната до 200 градуса и да изпратите бъдещата запеканка в нея за 40-50 минути.
След като изтече необходимото време, ние проверяваме готовността на запеканката с клчеката за зъби и я изваждаме да изстине. За да предпазите основата да не се размие и да се накисне, прехвърлете я в поставката с тел.
Е, след като прекрасната ни запеканка е напълно охладена, остава само да я нарежем на порции и да я поднесем на масата.
Приятен апетит!