2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и цял ден си хапваш тези ПИТКИ-АПЕТИТКИ:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и цял ден си хапваш тези ПИТКИ-АПЕТИТКИ:
2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и цял ден си хапваш тези ПИТКИ-АПЕТИТКИ:
39687
2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и цял ден си хапваш тези ПИТКИ-АПЕТИТКИ:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви представим една нова рецепта за приготвяне на меко тесто , което се разточва на малки питки и пече в тиган. Можете да приготвите тези Питки-апетитки за закуска, вечеря или следобедна закуска. Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана - еднакво вкусни са! Ето какво ви трябва:

Питки-апетитки

Продукти (измерени с чаша 200 мл):

2 чаши топла/хладка вода (400 мл)

1 чаша топло/хладко мляко (200 мл)

1/2 чаша растително масло (90 мл)

2 супени лъжици захар ( 40 г)

1 пакетче суха мая (1 супена лъжица/10 г)

1 чаена лъжичка сол (9 г)

7 чаши брашно (840 г)

200 г масло/маргарин

Приготвяне:

В по-дълбок съд сложете две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и едно пакетче суха мая (10 г). Разбъркайте, за да се разтворят съставките.

След това постепенно добавете брашното и солта. Първо се разбърква с лъжица, докато брашното попие в течностите, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, докато тестото стане компактно и се отдели от стените. Все още е меко.

тесто за питки

Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути до 1 час, докато втаса добре и удвои обема си.

меко тесто

След това го извадете и го поомесете с набрашнени пръсти върху съвсем леко набрашнена работна повърхност. Разстелете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което го оформете на дебело руло.

руло тесто

Така оформеното тесто ще бъде по-лесно за разделяне на 18 приблизително равни части.

тесто нарязано

От всяко парче тесто оформете топка. Разделете маслото на 18 части, след което сложете по една чаена лъжичка масло върху всяко топче. Оставете топчетата да почиват за около 5 минути.

топки тесто

След 5 минути намажете топките с пръсти с маслото и ги оформете на малка питка с големината на тиган.

топчета с масло

питки с масло

Подредете ги по три една върху друга, така че третата кора да е с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). Така ще получите 6 купчинки с по три топки/кори. Оставете да починат за 5 минути.

купчинки тесто

След 5 минути всяка купчинка отново разтегнете с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото чиния. Сгънете кората, като съберете страните към средата и след това с дланите оформете отново топка. След това, върху леко набрашнена повърхност, разтегнете малко с пръсти всяка топка, за да образувате питка.

питки от тесто

тънки питки

Загрейте тиган или тенджера с незалепващо покритие на среден огън (регулирайте температурата, не трябва да е силна или твърде слаба). Печете питките-апетитки за около пет минути от всяка страна с 2-3 обръщания, докато се зачервят добре. 

питки на тиган

питка апетитка

Може да ги сервирате!

питки-апетитки

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft