Може би най-разпространеният стереотип, свързан с поничките са американските полицаи, които ги хапват в нереални количества, пиейки кафе. Но реално няма човек, който да не обича понички
Предлагаме да приготвите хрупкави отвън, меки, буйни от вътре понички за закуска . И за да ги направим още по-вкусни и интересни, ще добавим плодове. През сезона използвайте пресни плодове, в студения сезон- замразени.
Съставките посочват количеството слънчогледово масло, необходимо за омесване на тестото. Колко ще ви е необходимо за самото пържене зависи от обема на тигана и размера на порцията поничка, която искате да изпържите наведнъж. Извадете поничките от олиото, веднага щом получат еднакъв златист оттенък.
съставки
Яйце 2 броя
кисело мляко 500 мл
захар 1 супена лъжица
бакпулвер или сода 0,5 ч.л.
плодове 100 g (по ваш избор)
сол 1 щипка
Ванилия 10 g
пудра захар 3 супени лъжици
Слънчогледово масло 2 с.л. л.
Пшенично брашно 500–600 g
подготовка
В дълбока купа разбъркайте яйцата със сол и захар, обикновена и ванилията. Изсипете киселот мляко, слънчогледовото масло и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвер, омесете еластично тесто, а не лепкаво за ръцете.
Разточете тестото, нарежете на парчета. Изравнете всяко парче с длан, поставете желания брой плодове в центъра, съберете краищата и навийте заготовката в топка.
В малка тенджера загрейте необходимото количество растително масло. Потопете част от топките във врящото олио, гответе до покафеняване. Поръсете с пудра захар преди сервиране.
Насладете се да ви е харесало, не забравяйте да споделите рецептата с приятели.