Вкусни, меки, ефирни...Никой не може да им устои! Поничките са любимите сладки изкушения, обожавани както от деца, така и от възрастни. Меки и ароматни, поръсена с пудра захар, която полепва по устата и носа, докато се наслаждавате на вкуса им...
Тази рецепта е една от най-добрите за понички, които се пържат в олио, а тестото за приготвянето им съдържа мая, което означава, че трябва да втаса.
Понички нежни като пух
Продукти:
- 400 мл хладко прясно мляко
- 1 кубче прясна мая (40 г)
- 1 с. л. захар
- 2 яйца
- 50 мл олио
- 700 г меко брашно
- 1 с. л. сол
- олио за пържене
- 50 г пудра захар за поръсване
По желание:
- течен шоколад, конфитюр, пудинг или нещо по ваш вкус за пълнеж.
Приготвяне:
Размийте маята с малко захар в хладкото мляко. Натрошете я предварително, за да се разтвори по-лесно. Добавете половината от брашното и смесете съставките в гладка смес.
В малка купа разбийте яйцата със сол, след това ги добавете към сместа, а след това и олиото, след което всичко се разбърква добре, за да се изравни.
Постепенно добавете втората половина от брашното, след което разбъркайте всичко с миксер или на ръка в доста гъсто тесто.
Отгоре тестото се поръсва с малко брашно, покрива се със суха кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Поръсете с брашно работната повърхност, върху която ще месите тестото, поръсете го с малко брашно и оформете кора с дебелина 1 см.
Снимка: YouTube
Изрежете поничките с помощта на кръгла формичка или чаша. Останалото тесто се премесва отново, разточва се на кора и така се режат понички до изчерпване на цялото тесто.
Когато всички понички са изрязани, покрийте ги с кухненска кърпа или прозрачно фолио, за да не съхнат, след което ги оставете за около 20 минути да втасат и нарастнат малко.
Пържете поничките със страната, на която са лежали, нагоре. Пържат се на умерена температура в добре загрято олио.
Когато се зачервят, ги обърнете от другата страна. Извадете ги върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.
Снимка: YouTube
Докато са още топли може да ги поръсите с пудра захар и да ги напълните с плънка по избор.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
,
Снимка: YouTube