Ако имате прясна мента или джоджен, не пропускайте тази бърза, проста и много ефектна рецепта за ментови курабийки , с която можете да изненадате приятно своя съпруг (или съпруга). Всичко, от което се нуждаете, са 20 пресни листа от тази ароматна билка. Ето какво още ви трябва:
Ментови курабийки с шоколад
Необходими продукти:
20 листа прясна мента/мента (20 г)
100 г захар
1 яйце
100 г несолено масло, омекнало на стайна температура
220 г брашно
7 г бакпулвер
40 г шоколадови капки/чипс (или нарязан шоколад на малки кубчета)
Приготвяне:
Измийте добре ментата/листата от мента под течаща студена вода, след което ги оставете да се отцедят. Най-добре е да ги попиете с хартиена кърпа, за да премахнете останалата влага.
След това сложете листата в по-дълбока купа и добавете 100 г кристална захар. Смесете двете съставки заедно с пасатор, докато получите гладка, хомогенна зелена смес.
Към разбитата мента добавете едно цяло яйце и 100 г масло, които предварително сте оставили да омекне на стайна температура. С пасатора първо разбъркайте яйцето, след това бавно добавете маслото, докато се вгради напълно в сместа.
Накрая трябва да получите хубава, гладка полулъскава зелена смес. Добавете 220 г пресято брашно, смесено със 7 г бакпулвер. Този път не ви трябва пасатор, а лъжица или шпатула.
Разбъркайте внимателно, докато брашното поеме течността.
Преди края добавете 40 г шоколадови капки (шоколадови стърготини) и продължете да бъркате, докато сместа стане гладка.
Веднага можете да оформите курабийки, но най-добре е тестото да се остави в хладилник за 15-30 минути, за да стегне.
Покрийте тавата с хартия за печене и леко намажете ръцете си с олио, за да улесните работата с тестото. Откъснете малки парченца и оформете топчета с размер на орех, леко сплескани.
Подредете сладките върху застланата тава за печене на подходящо разстояние. Ако желаете, можете допълнително да ги украсите отгоре с няколко шоколадови капки, които трябва да натиснете в тестото. Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
Много са вкусни и ароматни.