Картофът сега е чест гост на нашите маси! Евтин е, достъпен е целогодишно на пазара и има хиляди вариации за приготвянето му.
Ако в къщата имате картофи, семейството няма да остане без вечеря и за неочаквани гости можете бързо да измислите почерпка. Ястията от картофи винаги са задоволителни и евтини. Днес ще ви споделим полезни трикове, които ще ви помогнат да си приготвите картофите още по-вкусни!
Варени картофи
По време на готвенето сложете малко парченце масло - картофите ще се сварят по-бързо и ще придобият уникален вкус
Маслото може да бъде заменено с растително: слънчоглед, маслиново или царевично. Растителните мазнини също допринасят за бързото приготвяне на ястия с картофи и придават разнообразни вкусове.
За бързо обелване на картофи, когати ги варите с кората , преди да започнете термичната обработка с ножът в центъра на грудката направете дупка. Когато картофите изстинат, лесно можете да обелите с ръце.
Картофи в микровълновата
За да сварите бързо целия картоф , измийте добре, набодете с вилица, сложет в подходящ съд и микровълнова фурна. За 2 средни картофа са достатъчни 5-6 минути при максимална мощност. Увеличете времето, ако използвате повече картофи.
След готвене оставете картофите за 2-3 минути в изключения уред. Под влияние на вътрешната температура те ще достигнат пълна готовност.
За да направите картофите в микровълновата по-вкусни, направете няколко надлъжни разреза на тях, залейте ги със зехтин, подправете и в края на приготвянето поръсете със сирене.
Вкусен пържен картоф
За да предотвратите слепването и разпадането на картофите при пържене , изберете сортове с ниско съдържание на нишесте. Обикновено това са картофи с розова кожа и жълто ядро.
Изплакнете нарязаните картофи в студена вода, за да отстраните излишното нишесте.
За да направите картофа хрупкав , внимателно подсушете филийките с хартиени кърпи.
Сложете картофите в тиган с добре загрято олио. Пържат се в един слой, често не се преобръщат.
За да предотвратите слепването на филийките, осолете в самия край на приготвянето. Солта допринася за отделянето на влага, картофите ще станат задушени.
Перфектното картофено пюре
За да направите картофено пюре, изберете сортове картофи с високо съдържание на нишесте. Обикновено това са с бяла или жълта кора и една и съща сърцевина.
Вкусно и ароматно картофено пюре ще се окаже, ако по време на готвене на картофи добавите малък куп ароматни билки
По време на бъркане на пюрето добавете само затоплено мляко . В противен случай ястието ще придобие неприятен синкав оттенък.
Не използвайте блендер за пюрето - ще получите повече лепило за тапети, отколкото нежна гарнитура.
Картофи във фурната
Печените картофи ще се окажат особено вкусни, ако предварително ги приготвите цели до полуготови. Охладете до приемлива температура, нарежете на филийки, подправете с масло, чесън и подправки и сложете във фурната!
Целият картоф във фурната ще излезе необичайно ароматен и мек, ако прикрепите парче сланина към всяка грудка.
Кулинарни трикове с картофи
За да не потъмнеят обелените картофи , мнозина ги слагат в купа със студена вода.
За да неутрализирате неприятната сладост от замръзнали картофи , поставете ги за кратко първо в студена вода, след което веднага прехвърлете в гореща. По време на готвенето добавете чаена лъжичка оцет в тенджерата с такива картофи.
Пресолена супа - потопете 2-3 обелени картофа в нея. В рамките на 10 минути те абсорбират излишната сол.
Картофеният пай е домашна алтернатива на закупените чипсове. Посолете добре и сервирайте с няколко соса в купички.
Не забравяйте да споделите находката с приятелите си!