Картофът винаги е бил чест гост на нашите маси! И е трудно да се повярва, че някога хората, предпочитайки обичайната ряпа и репички, са били предубедени към чуждестранните зеленчуци и категорично се противопоставят на идеята да го култивират на полето. Да, в това нашите предци направиха грешка ...
картофи във фурната
Ако в къщата има картофи, семейството няма да остане без вечеря, а за неочаквани гости можете бързо да измислите с какво да ги гощавате. Ястията от картофи винаги са задоволителни и евтини.
Варени картофи
По време на готвенето поставете малко парче масло в тигана - картофите ще се приготвят по-бързо и ще имат мек вкус.
По време на готвене, маслото може да бъде заменено с растително масло: слънчогледово, маслиново или царевично масло. Растителните мазнини също допринасят за бързата подготовка на ястията и придават разнообразие от вкусове.
За бързо обелване на картофи, сварени с кората, използвайте нож, за да ги цепнете в центъра. Когато картофите се охладят, лесно можете да ги обелите с ръце
Картофи приготвени в микровълнова
За да приготвите бързо картофите , внимателно ги измийте, почистете от всички страни с вилица, поставете в подходящ съд и ги изпратете в микровълновата фурна. За 2 средни картофа, 5–6 минути са достатъчни при максимална мощност. Увеличете времето, ако използвате повече картофи.
След готвене, оставете картофите за 2-3 минути в изключения уред. Под въздействието на вътрешната температура те ще достигнат пълна готовност.
За да направите картофите по -вкусни в микровълновата фурна , направете няколко надлъжни резове върху тях, полейте ги със зехтин, подправете с подправки и поръсете със сирене в края на приготвянето.
Вкусен чипс
Така че, когато картофите за пържене не се залепят или се разпадат, изберете сортове с ниско съдържание на нишесте. Това са обикновено картофите с розова кожа и жълто ядро.
За да отстраните излишното нишесте, изплакнете нарязаните картофи в студена вода.
За да направите картофите хрупкави , добре подсушете парчетата с хартиени кърпи.
Поставете картофите в тиган с добре затоплено масло. Печете в един слой, често не ги бъркайте
За да се предотврати слепването на парчетата, пържените картофи се солят в самия край на готвенето. Солта насърчава отделянето на влага и картофите се подуват
Перфектно картофено пюре
За картофено пюре изберете сортове картофи с високо съдържание на нишесте. Обикновено това са картофи с бяла или жълта кожа и същото ядро.
Вкусно и ароматно картофено пюре ще се окажат, ако добавите малък букет от билки в тигана, докато готвите картофите
По време на правенето на пюрето добавете само затоплено мляко . В противен случай чинията ще получи неприятен синкав оттенък.
Не използвайте за направата на пюре миксер или блендер - получавате повече подобие на лепило за тапети, а не апетитна деликатна гарнитура. Случаят, в който автоматизацията не е добра: достатъчно е да се работи с вилица
От остатъците от картофено пюре можете да приготвите много прекрасни ястия: кнедли, понички, питки.
Картофи във фурната
Особено вкусни изпечени картофи ще се окажат, ако първо ги оставите да врят до пълно варене. Охладете до приемлива температура, нarevetи на филийки, подправете с масло, чесън и подправки и изпратете във фурната!
Цели картофи във фурната ще излязат изключително ароматни и меки, ако прикрепите парче бекон на всеки картоф
Кулинарни трикове с картофи
За да не ви потъмнеят обелените картофи , ги сложете в купа със студена вода. Друг начин да се избегне обезцветяването е да попарите картофите.
За да неутрализирате неприятната сладост на картофът , първо го поставете на студена вода, след което веднага прехвърлете в гореща вода. Докато готвите, добавете една чаена лъжичка оцет в тигана с такива картофи.
Пресолена супа - сложете 2–3 обелени картофа. В рамките на 10 минути ще абсорбират излишната сол.
Запазете статия в отметките ви, така че полезната информация винаги да ви е под ръка. Не забравяйте да споделите находката с приятелите си!