Ечемикът притежава специален микс от фибри , които ускоряват метаболизма , намаляват апетита , нивото на захар в кръвта и инсулина .
Консумацията на хляб и други хранителни стоки, изработени от ечемик би могла да реши проблемите със затлъстяването, болестите на сърцето и диабета, съдейки по ново проучване.
Учените от здрави лица са поискали три дни да ядат хляб от цели зърна ечемик за обяд, закуска и вечеря.
След последното хранене в края на всеки ден, в рамките на 11 до 14 часа, тестовете показват, че метаболзмът им се е ускорил, а са били намалени и нивото на захар в кръвта и инсулина.
До това се стига, когато специалния микс от влакна в зърното от ечемик стига до стомаха - стимулира увеличаване на добрите бактерии и освобождаване на важни хормони.
Учените се надяват, че хората в бъдеще ще започнат по-често да консумират ечемик във всички свои ястия - салати, супи, гулаши или като алтернатива на ориз и картофи.