Въпреки факта, че млякото е включено в списъка на основната хранителна кошница, в информационното пространство все повече се появява информация за неяснотата на неговата полезност. Но доколко е вярно или невярно всичко, което четем/слушаме в медиите?
Млякото е достъпен, евтин и доста засищащ продукт. Той присъства в диетата на много от нас почти всеки ден. Въпреки това, напоследък се появяват все повече и повече информации, че този продукт носи повече вреда , отколкото полза . Кое от това е вярно и кое е лъжа, нека разберем с Татяна Пономарева, физиотерапевт в клиниката Premium Aesthetics.
Мит №1: Пиенето на мляко е вредно за възрастни
В този случай всичко е много индивидуално. Млякото всъщност съдържа две вещества, които доста често провокират реакция на хранителна непоносимост – млечната захар лактоза и протеинът казеин.
Хранителната непоносимост може да се изрази в симптоми на настинка (хрема, кашлица), болки в ставите и стомашно-чревни симптоми (диария или запек, болки в корема, метеоризъм). Наличието на хранителна непоносимост може надеждно да се потвърди чрез подходящ анализ. Ако се потвърди, наистина е по-добре да се въздържате от пиене на мляко. Ако не, в разумни граници може да се включи в ежедневната ви диета.
Мит №2: Млякото е единственият източник на калций
Наистина млякото е един от най-достъпните източници на калций, но също така е важно да се разбере, че далеч не е единственият. Например, този микроелемент е изобилен в сусамовите семена, бобовите растения и зеленолистните зеленчуци. Ако изберете мляко, изберете опаковка с масленост 2,5% - тя е оптимална за усвояването на калция и мастноразтворимите витамини, съдържащи се в този продукт.
Мит №3: Млякото трябва да се консумира отделно от другите храни.
Правилата за комбиниране на мляко с други продукти са много условни. Здравото тяло произвежда различни ензими, които могат да усвояват хранителни вещества във всяка комбинация. Друг е въпросът, когато в работата му възникнат неизправности, т.е. някои ензими се произвеждат повече, а други по-малко. Ето защо сложните ястия са добри за някои, но за други тази опция вече не е приемлива поради начина, по който работят ензимните системи. Все още не са научно обосновани единни правила за съвместимост на продуктите, които да са подходящи за всички.
Факт №1: Млякото увеличава риска от развитие на тумори
Млякото съдържа инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), хормоноподобно вещество, което осигурява бърз растеж на различни тъкани, което е особено важно в ранна детска възраст. Възрастните трябва да бъдат много внимателни, когато приемат това вещество в големи количества с храна. И това се дължи преди всичко на неговия стимулиращ ефект. IGF повишава риска от образуване на доброкачествени и злокачествени тумори - особено ако има предразположеност към тези процеси.
Важно: благодарение на съвременната селекция, насочена към увеличаване на добива на мляко, количеството IGF в кравето мляко сега е по-високо, отколкото преди няколко десетилетия.
Факт №2: Млякото увеличава възпалението
Това е още една особеност на действието на IGF-1, която трябва да се има предвид от хора с проблемна кожа. Това вещество стимулира образуването на себум, чийто излишък разширява порите. IGF също води до прекомерно делене на кожни клетки, което причинява хиперкератоза. Всичко по-горе провокира появата на акне, комедони и други възпалителни елементи по кожата.
Факт №3: Любителите на мляко често изпитват подуване
Как може да се появи оток поради консумация на мляко? Факт е, че този продукт увеличава производството на инсулин. Концентрацията му в кръвта се увеличава, както и нивото на надбъбречния хормон алдостерон. А този хормон задържа натрий и в резултат на това - вода в тялото.
Като цяло, освен ако нямате непоносимост към млякото, разумната консумация на този продукт не е забранена. Отрицателните последици от яденето на всяка храна, като правило, се свързват точно с нейния процент от общото количество в ежедневната диета.