Чаша тиквички и чаша кайма наистина вършат чудеса! Три летни ястия, които определено ще харесате, се приготвят на тази основа.
И така, в менюто днес: мляно месо в кошнички с тиквички с кашкавал , тиквички с кайма в доматен сос и тиквички с кайма и ориз . Тези ястия се приготвят лесно и просто и ако ги редувате, няма да са скучни дори през цялото лято да ги хапвате!
ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ ВЪВ ФУРНАТА С КАЙМА
Смляна в кошнички тиквички със сирене
СЪСТАВКИ
3 тиквички
1 супена лъжица кайма
3 яйца
100 г брашно
1 ч.л. сол
лук
100 г моцарела или подобно сирене
Провансалски билки, черен пипер
Настържете тиквичките на ренде за спагети. Трябва да се получат тънки дълги спагетки. Успоредно с това пригответе тестото: в дълбока купа разбийте яйцата, добавете брашното и солта, разбъркайте.
Накиснете тиквичките обилно в тестото. Разстелете тиквички върху лист за печене оформяйки кошници. Нарежете лука на ситно. Смесете го с кайма, провансалски билки, черен пипер и сол. Оформете топките.
Поставете месните топки в центъра на всяка кошница, направете вдлъбнатини в тях и поставете там малко парче сирене. Печете ястието във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 35 минути. Ако искате да опростите рецептата колкото е възможно повече, използвайте жълтъци вместо кайма.
Тиквички с кайма в домат
СЪСТАВКИ
2 тиквички
3 домата
300 г кайма (свинска и говеждо)
1 ч.л. червена чушка
сол, черен пипер на вкус
СЪСТАВКИ
100 г заквасена сметана
40 г кетчуп
0,5 ч.л. сол
0,25 ч.л. пипер
150 мл вода
200 г настърган кашкавал
Тиквичките и доматите нарежете на колелца. Пълнежът се смесва с червен пипер, сол и черен пипер.
Поставете всички съставки за основата в съда за печене : тиквички, последвани от кайма и домат. Повторете, докато продуктите свършат.
Направете сосът: смесете заквасена сметана и кетчуп, добавете сол, черен пипер и вода. Изсипете сосът върху цялата повърхност на основата. Поръсете отгоре с кашкавал
Покрийте съда с фолио и печете във фурната при температура 180 градуса за около 50 минути. Вземете готовото ястие.
Касерола от тиквички с банички с мляно месо и ориз
СЪСТАВКИ
100 г ориз
200 г вода
500 г тиквички
100 г настърган кашкавал
1 ч.л. прованс билки
2 зъба. чесън
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
2 яйца
СЪСТАВКИ
350 г кайма
100 г ситно настърган лук
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
масло
50 г кашкавал
Кипнете водата и в нея сварете оризът на половина готовност. Нарежете тиквичките на ситно ренде и изцедете излишната течност. Комбинирайте ориз, тиквички и кашкавал в голяма купа. Добавете яйцата, солта, подправките и натрошения чесън. Смесете всичко добре в една маса.
За кюфтетата смесете каймата, настърган лук, червен пипер, сол и черен пипер. Разделих всичко на 6 части. От всяка форма оформете "топка" и сложете вътре парче кашкавал. Сега просто оформете кюфтетата
Намажете керамичния съд за печене с масло, за да не загори. Изсипете сместа от тиквички в него. Направете 6 вдлъбнатини и поставете там топчетата от кайма. Гответе запеканката във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 40 минути. Сервирайте топла.
Отнема много малко време за подготовката на всяка рецепта. Всяко ястие се оказва леко, вкусно и в същото време удовлетворяващо - дует от тиквички и кайма не носи със себе си много въглехидрати и калории. Но има фибри и протеини, които ще ви направят по-стройни и по-силни, от каквото се нуждаете след месеци на карантина, без физически натоварвания!