3 полезни зимни супички, пълни с витамини и фибри, които гонят вирусите и излишните килограми:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
3 полезни зимни супички, пълни с витамини и фибри, които гонят вирусите и излишните килограми:
3 полезни зимни супички, пълни с витамини и фибри, които гонят вирусите и излишните килограми:
6131
Източник: edna.bg
3 полезни зимни супички, пълни с витамини и фибри, които гонят вирусите и излишните килограми:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В студените зимни дни нищо не ни идва толкова добре, колкото купа гореща, вкусна супичка . Тя не само ще стопли премръзналата ни душица, но и ще ни зареди с необходимата доза витамини и фибри, които, както знаем, са основното ни оържие срещу вирусите, атакуващи ни отвсякъде.

Със зимните супи вкусно ще повишим имунитета си и ще се преборим ефективно с възпаленията на горните дихателни пътища.

За пилешката супа отдавна се знае - специалистите са доказали, че когато е приготвена с крехко пилешко, целина, пащърнак, моркови, тя действа противовъзпалително и успешно потушава неприятните симптоми, с които често се сблъскваме в най-студеното време в годината.

Не си мислете обаче, че пилешката супа е единствената полезна вкусотия срещу настинка, която ще се грижи за доброто ви здраве в студените дни.

Днес ще ви покажем още три много полезни супи , които задължително трябва да присъстват във вашето меню през зимата.

Приготвяйте по-често, за да се чувствате добре.

1. Борш 

борш рецепта

Известната супа, характерна за Русия, Украйна, Молдова и Полша, се среща в различни вариации. Но основно съдържа кисело зеле, цвекло, пащърнак, лук, картофи, които я превръщат във витаминозна бомба . Ето перфектната рецепта за борш :

Необходими продукти:

1/2 червена зелка

2 средни глави червено цвекло

1 малка консерва доматена паста - 100 мл

700 мл добре подправен телешки бульон

щипка кимион

чер пипер

оцет

кисела сметана

Приготвяне:

Нарежете зелето и едната глава цвекло на тънки ленти. Размийте доматената паста в бульона. Сложете нарязаните зеленчуци, заедно с втората глава червено цвекло, която е обелена, но цяла,  да се сварят в бульона.  Добавете черния пипер и кимиона.

След като се сварят зеленчуците, извадете цялата глава цвекло, настържете я на ренде на пюре и отново я върнете в супата. Добавете сол ако е необходимо. Сервирайте с лъжица оцет и лъжица кисела сметана във всяка чиния.

2. Зелева супа 

зелева супа

Ако ви е омръзнало да хапвате салата от кисело зеле, то тогава спокойно можете да приготвите супа от него. Гозбите, които съдържат този ценен продукт, повишават запаса ви от витамини и минерали, облекчават стомашните проблеми и се грижат да се чувствате добре през мразовитите дни. Ето как се приготвя най-вкусната зелева супа :

Ето какви продукти за ви нужни:

1 зелка, нарязана или настъргана на ситно

2 големи глави лук, нарязани

500 гр, домати от консерва заедно със соса

2 зелени чушки, изчистени и нарязани

4 стръка целина, нарязани с листата

6 моркова, обелени и нарязани

200 гр. зелен фасул, разполовен на две

черен пипер и сол на вкус

нарязани на ситно свежи подправки като магданоз, копър и мащерка

Начин на приготвяне:

Сложете всички зеленчуци в голяма тенджера и ги залейте с вода. Нека водата кипне на висок градус, а след това оставете да ври за още 10 минути на по-слаб котлон. След това сложете капака на тенджерата, намалете още градусите и гответе, докато зеленчуците омекнат напълно. Накрая добавете черния пипер и останалите подправки.

Гарнирайте с балсамов оцет или лимонов сок и нарязан на ситно пресен лук.

3. Френска лучена супа 

френска лучена супа

Лучената супа е естествен имуностимулатор. Тя ще повиши защитните ви сили и ще ви помогне да се отървете по-бързо от досадните симптоми като кихане, кашляне и гърлобол, в случай че вече сте покосени от настинката. Ето една чудесна рецепта за вкусна френска лучена супа :

Необходими продукти:

500 г лук

1 л телешки бульон

50 мл олио

100 г краве масло

100 мл бренди

3–4 филии франзела

40 г сирене “Ементал”

мащерка, индийско орехче, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Олиото и маслото се сгорещяват. Лукът се реже на полумесеци. Нарязаният лук се прибавя към сгорещената мазнина. Оставя се да къкри около 20 минути, като се разбърква от време на време, докато придобие златистокафяв цвят, след това се отстранява от котлона. 

Към карамелизирания лук се изсипват брендито, телешкият бульон и се подправя с прясна мащерка, индийско орехче, сол и пипер.

Разбърква се добре. Съдът се покрива и супата се оставя на слаб огън около 30 минути, за да омекне хубаво лукът. 

Франзелките се поръсват с настърганото сирене и се запичат в умерена фурна, докато се разтопи сиренето. Супата се сервира, гарнирана със запечените франзели.

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft