По принцип сме свикнали този зеленчук да го хапваме задушен или на туршия. И това не означава, че не може да ви предложим и друг начин за неговоото приготвяне с наистина ефирна текстура. Защото точно това е запеканка от карфиол .
Този продукт е сякаш създаден за приготвяне на бързи и ефективни ястия, като запеканките . Дори не е необходимо да се нарязва, просто се накъсва на съцветия, смесва се с дресинг и се пече под кашкавалчето. Но това може да стане по различни начини! Редакционната ни колегия подготви за вас 3 от най-успешните рецепти за запеканки с карфиол .
Рецепти с карфиол
Ще ви трябва:
1 глава карфиол
300 г извара или сирене
300 г заквасена сметана
70 г кашкавал
3 яйца
сол на вкус
Разглобете карфиолът на съцветия и ги варете 5 минути във вряла вода. След това сложете половината в намазнена форма, изсипете изварата или сиренето по ваш избор със следващия слой и след това покрийте с втората половина от карфиола. Пригответе заливката от заквасена сметана и яйца, осолете ги и залейте всичко със соса. Поръсете с настърган кашкавал и сирене и печете ястието във фурната за 25 минути на 180 градуса.
Проста запеканка от карфиол
Ще ви трябва:
1 глава карфиол
130 г кашкавал
4 яйца
0,5 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1 ч.л. чесън на прах
120 г заквасена сметана
1 ч.л. растително масло
Сварете карфиолът във вряла вода за 10 минути и сложете в съд за печене. Пригответе пълнежа: смесете заквасена сметана, яйца, настърган кашкавал (50 г), сол, черен пипер и чесън на прах. Изсипете карфиола, поръсете с останалия кашкавал и печете във фурната за 30 минути на 180 градуса.
Запеканка с карфиол с шунка
Ще ви трябва:
1 глава карфиол
200 г шунка
3-5 пера зелен лука
30 г пармезан
120 гр. кашкавал
70 гр.
180 г заквасена сметана
1 супена лъжица растително масло
сол и черен пипер на вкус
Разглобете карфиолът за съцветия, измийте и сварете във вряла подсолена вода за 5 минути. След това смесете в дълбока купа с нарязаната на кубчета шунка и подправете със сос от заквасена сметана, крема сирене, настърган пармезан, сол и черен пипер. Сложете сместа в намазнена тавичка, поръсете с настърган кашкавал и печете 30 минути на 180 градуса.